Sabina Ddumba i Ystad

Sabina Ddumba i Ystad

Ystads Teater är unik på många sätt. Trots att känslan innanför dörrarna är som att färdas i tiden, är kulturutbudet samtidigt högst nutida.

För dig som vill uppleva högklassiga produktioner i unik miljö, utlovar hösten och vintern på Ystads Teater en rad intressanta gäster.

En anlagd brand år 1892, med misstänkt försäkringsbedrägeri som motiv, skulle inte hindra Ystads Teater att resa sig ur askan. Med tanke på att Ystads ”nya” Teaters historia sträcker sig till 1894, är det kanske förståeligt att det finns många spännande historier om byggnaden. Och mycket av denna historia har tagits tillvara på. Inte minst när det kommer till teaterns insida.

– Det finns många bevarade originaldetaljer. Bladverket i guld som ramar in scenöppningen fascinerar många besökare. Därtill är caféets stora fönster fortfarande samma som monterades år 1894. Även salongens takmålningar är bevarade och den stora ljuskronan köptes för 600 riksdaler från Berns Salonger tidigt 1900-tal. Stockholm hade då börjat elektrifieras och hade inte längre användning för gasdrivna ljus. Något som Ystads Teater, som ännu inte hade kommit så långt i moderniserandet, hade, berättar Thomas Lantz på Ystads Teater.

Dåtid möter nutid
Det är alltså långt ifrån bara uppträdande akter och bredden på evenemang som uppskattas av besökare. Det är istället hela upplevelsen. Akustiken i salongen är därtill väldigt uppskattad av såväl gäster som artister. Och kanske är det en av anledningarna som gör att många välkända namn väljer att göra turnéstopp här.

– Ystads Teater är väldigt unik tack vare sin intimitet. Gästerna kommer väldigt nära händelserna. Vår konsertserie ”nära” är ett koncept som bygger på just detta. Här uppstår inte problemet som många upplever i större lokaler; när de med platser långt bak i princip bara ser siluetterna av de som står på scen. Ystads Teater är helt enkelt en anrik teater, men med en modern infrastruktur för att kunna ta emot nutida skapare, avslutar han.

Här på Ystads Teater skapar kombinationen av gammalt och nytt en upplevelse du bara måste uppleva någon gång. För med runt 170 årliga arrangemang och närmare 40 000 besökare, är Ystads Teater en kulturaktör att räkna med. På www.ystadsteater.se kan du läsa mer om den spännande historien och alla årets evenemang. Vid frågor kan du höra av dig på teatern@ystad.se

Klicka här för att komma till bokningssidan för biljetter

Evenemang på Ystads Teater

Det intima konsertformatet ”nära” presenterar:

1 november – Sabina Ddumba
Exklusiv höstturné för Sabina Ddumba gör ett stopp på Ystads Teater.

10 november – Moneybrother
Moneybrother har länge varit en välkänd och prisad artist inom den svenska musikscenen och har uppträtt i stora delar av världen.

28 november – Frida Hyvönen
Frida Hyvönen är en spännande och uppskattad singer-songwriter. Hon har givit ut 6 album, varav den senaste, Kvinnor och Barn var hennes första på svenska.

En ljusglimt i december:

8 december – Julkonsert med Niklas Strömstedt
Missa inte en av de största produktionerna hittills som gästar Ystads Teater.
”Ett ljus i mörkret” är julshowen med det lilla extra.

Detta är bara ett litet urval av en höst/vinter fylld av evenemang på Ystads Teater.
www.ystadsteater.se hittar du hela evenemangskalender.