Annette sätter Hjo på deckarkartan

Annette sätter Hjo på deckarkartan

Deckarläsning i hängmattan är en semesterdröm som alltför ofta slutar med att sommaren tagit slut innan den första boken ens öppnats. Plötsligt är hösten här med regniga, ruskiga och blåsiga dagar.

Men vilken miljö är egentligen mer perfekt när man pratar om spänning? Med fem böcker i serien “af Hjo” får Annette Brandelid oss att vilja stanna inne i värmen under en filt  och frossa i deckare.

Serien “af Hjo” är ingen blodig och våldsam deckarhistoria. Det är en mysdeckare där berättelsen inte bara kretsar kring en brottsutredning, utan även kring småstaden och karaktärernas liv och relationer.  Serien, som består av fem böcker, utspelar sig i trästaden Hjo.

Läsaren får bekanta sig med personer och platser från Hjo. Personerna är fiktiva karaktärer, men platserna är autentiska. För den som besökt Hjo är det lätt att känna igen miljöerna när man läser böckerna.

Böckerna tar med sig läsaren genom både små och stora, alldagliga och mystiska händelser som inträffar i småstadsidyllen där polisen Helena och journalisten Sara står i centrum.

Trivsamma mysdeckare
-I många deckare är det ofta ett hårt klimat där brott beskrivs på ett detaljrikt och groteskt sätt. Jag vill ge spänning men utelämna det makabra och obehagliga, säger Annette.  “af Hjo” är en serie trivsamma mysdeckare där jag vill ge läsaren en behaglig men spännande upplevelse.  Och det är viktigt för mig att händelserna känns trovärdiga och äkta, så jag jobbar med hög igenkänningsfaktor på karaktärerna och spetsar med spänningen kring ett misstänkt brott.

Författaren
Annette Brandelid debuterade som författare 2011 när den första boken i serien, “Ängel af Hjo”, publicerades som en mycket populär följetong i Hjo tidning. Annette är född och uppvuxen i Hjo, varför valet av stad var självklart för serien. Idag bor hon tillsammans med maken Johan och katten Charlie i en by söder om Kristinehamn. De två barnen har nyligen blivit vuxna och flyttat hemifrån.

Nyutgiven barnbok
I våras föddes idén till en barnboksserie, ”Superns sagor”, som Annette skriver ihop med maken. Serien är för barn och alla som älskar gamla traktorer. Den första titeln ”Supern” gavs ut i somras och handlar om parets gamla Fordson som berättar om sitt liv och vad han får vara med om på den lilla gården på den värmländska landsbygden. Supern är gammal, sliten och rostig, men han tycker ändå att han är bra på det mesta. Böckerna i serien illustreras med fotografier ur traktorernas vardag.

Utdrag från bokrecensioner av “af Hjo”-serien:
”Skön ton med småstadsmys. Många känner många och det är många som känner igen sig. Lite humor med kontrasten mellan storstadpolis och bypoliser. Kul med lite västgötska som små inslag.” (läsarrecension, bokus.com)

“Småmysig spänningsroman som handlar om mänskliga relationer och livet i en liten ort med omkringliggande landsbygd.” (Johannas Deckarhörna)

“En trevlig neddykning i ett samhälle och dess personligheter blandat med lite spänning.” (Marias Bokhylla)

Word from Hjo
Hemsida: www.wordfromhjo.se
Boktrailer: https://www.youtube.com/watch?v=-3wP-vHV6oc
Word from Hjo finns också på Facebook, Instagram och Twitter