Välkommen till himmelriket för alla ostälskare

Välkommen till himmelriket för alla ostälskare

Om du letar dig fram genom Visbys gator till Wallers plats hittar du Gotlands mest välsorterade ostbutik, Wisby Ost.

Här trängs goda vällagrade och välsmakande ostar tillsammans med läckra charkuterivaror och fantastiska tillbehör såsom gotländsk tryffel, honung och pesto. Butiken bjuder även in till ost & vinprovning där skiftande teman både utmanar och tar smaklökarna till himmelska höjder.

På Wisby Ost i Visby har man precis gjort sin fjortonde sommar. Det familjeägda företaget drivs av Anders och Ann-Marie Gustafsson där parets 2 vuxna döttrar nu har funderingar på att ta över verksamheten. Anders säger:
– Jag sadlade om från flygplanstekniker till ostmästare. Det tidigare pendlandet gjorde att jag var borta väldigt mycket från familjen, plus att jag efter en visit i Palermo blev förtjust i chark och delikatessbutikerna som fanns där. Staden liknar Visby på sätt och vis och jag tänkte; så här skulle man ha det.

Gudagott kommer från Wisby Ost
Butiken som nu har varit verksam i över 13 år var till en början en ren ostbutik. Efter kunders önskemål beslöt Anders att även saluföra charkprodukter, Anders säger:
– Vi har utökat sortimentet betydligt. Idag har jag 120 olika ostar och en chark fullspäckad med lufttorkade och rökta produkter av olika slag. Naturligtvis vill vi gynna lokala producenter och tack vare dem så har vi en rad skilda läckerheter i butiken som blir ett perfekt tillbehör till ostbrickan.

Det hänger på lagringen
Det som skiljer osten från Anders butik och den man handlar i ett varuhus menar Anders är ostens lagringstid:
– Vår schweiziska hårdost Gruyère till exempel är lagrad i hela 22 månader, det är en riktig storsäljare. Våra svenska hårdostar är 20 månader upp till över 2 år, den osten vi lagrar själva är 16 månader. Kom och provsmaka, tipsar Anders.

Upptäck nya smaker
Till hösten är det åter dags för Wisby Ost populära evenemang, ost & vinprovning som finns i två olika typer, basprovning och temaprovning, Anders Gustafsson avslutar:
– Basprovningen innefattar vardera 5 olika ost och vinsorter. Temaprovningens ost & vin kommer från ett speciellt land eller så kan det bjudas på bubbel som är lite lyxigare.

Wisby Ost erbjuder även läckra och väl sammansatta ostbrickor efter kundens eget önskemål och för att hänga med i tiden har man även utökat verksamheten med en webbutik.

www.wisbyost.se