Läckerheter från havet

Läckerheter från havet

Robert Wingolf driver Windeli, Wingolfs Havsdelikatesser och har Fiskvagnen parkerad utanför ICA Kvantum i Falkenberg.

Här hittar man honom och hans kunniga personal med de allra bästa dagsfärska råvarorna från havet. Robert som har över 45 år i fiskbranschen hämtar dagligen från fiskeauktionen i Göteborg innan solen gått upp.

-Jag sätter väckarklockan på halv fyra och tar bilen, säger han. -Men det är det här jag älskar. Att få jobba med färsk fisk, och kunna erbjuda mina kunder bara det allra bästa. Jag väljer omsorgsfullt ut det jag själv skulle vilja ha på tallriken, berättar Robert som fick sina krav på kvalitet redan tidigt då han startade med sin far Fritz Wingolf som drev Fritz Partifisk. Tillsammans levererade de bara det allra bästa till Stockholms och Göteborgs gourmetkrogar.

Personalen ger gärna tips
Det fina med att kunna gå till fiskvagnen är ju ofta att personalen kan så mycket om fisk, och att kanske kunna få ett tillagningstips till middagen.

-Ja, vi gillar ju den nära kontakten med kunderna. Jag har ju två tjejer som jobbar med mig som är duktiga på att kunna lämna enkla recept. Det ska inte behöva vara för krångligt heller, det blir jättegott ändå, säger Robert som under sin långa karriär själv snappat upp en hel del då han pratat med kockar i restaurangköken.

-De recepten förmedlar jag sedan gärna vidare om någon skulle fråga, säger han och ger ett tips för dagen.

-Ta dubbla rödspättafiléer, riv ned parmesanost mellan dem och stek dem tills de får en fin gyllenbrun färg. Enkelt och otroligt gott. Kan vara någon annan ost också som smakar något, till exempel Västerbottenost, men inte hushållsost.

Robert levererar också regelbundet fisk och skaldjur till ett femtontal kvalitetsmedvetna restauranger mellan Göteborg och Halmstad. Just kvaliteten är ledstjärnan i Roberts verksamhet.

Kvalitet och pris
-De flesta uppskattar det och begriper att det avspeglas i priset. Men det finns ju en del som inte förstår att till exempel höststormarna påverkar dagspriset enormt, och det är ju inte så att jag tjänar mer pengar under de perioderna utan priset är helt enkelt högre på fiskeauktionen då, säger Robert som menar att vi ändå går in i en fin säsong nu med höst och vinter.

-Kvaliteten på läckerheterna från havet blir generellt bättre ju kallare vattnen är. Förr skulle man ju till exempel inte äta musslor och ostron sommartid. Men idag finns det så säkra och bra odlingar att de går att äta året runt, men de är allra bäst på vintern.

All fisk benfri
I Fiskvagnen utanför ICA Kvantum i Falkenberg är alla fisk Robert och hans personal erbjuder benfri eller möjlig att få benfri.

-Ja, det vill ju folk helst ha, och det är en tjänst vi gärna vill erbjuda till exempel barnfamiljer som inte ska behöva oroa sig för det. Det ska vara enkelt, bara att gå hem och laga och servera, säger Robert som själv äter fisk tre till fyra gånger i veckan.

-Det är ju både gott och nyttigt, så åtminstone tre gånger i veckan skulle jag nog rekommendera, säger han avslutningsvis.

www.windeli.se

Fiskvagnen utanför ICA Kvantum har öppet:
Tisdag-Fredag 10-18
Lördag 10-14