Spännande för hela familjen på Volvo Museum

Spännande för hela familjen på Volvo Museum

Veteranbilar och konceptfordon, motorer och lastbilar, racingbilar och världens största LEGO-bil.

Volvo Museum är sommarens bästa utflyktsmål, fullproppat med intressanta fordon och upplevelser där hela familjen på ett spännande sätt kan ta till sig den 90-åriga historien om Sveriges mest älskade bil – Volvo.

Med havet som bakgrund ligger Volvo Museum vackert beläget vid kusten på Hisingen. I den 8000kvm stora lokalen har man byggt upp en stor utställning där man får följa Volvos historia, från första bilen till de senaste modellerna. Förutom den fasta utställningen gästar bland annat Volvo Ocean Race och flera andra intressanta nykomlingar under året, och det finns alltid något att se för såväl entusiasten som för den icke bilintresserade.

– Men behöver inte ha ett stort bilintresse för att ha kul på Volvo Museum, det är en trevlig utflykt för hela familjen, säger Sören Nyeboe, VD.

90 år av svensk historia
I början av 1900-talet skulle ett dotterbolag till SKF exportera de innovativa kullagren under företagsnamnet Volvo (”jag rullar”), men det blev inte riktigt som man tänkt sig och man lade planerna på is några år. Eller rättare sagt fram till en kräftskiva 1924 då grundarna Assar Gabrielssons och Gustaf Larsons planer på en bil för de svenska vägarna åter igen kom på tal. Den 14 april 1927, strax efter klockan 10.00, rullar sedan den första Volvobilen ut från fabriken och resten är en historia som många av oss har tagit del av på ett eller annat sätt.

– I den fasta utställningen får man på ett enkelt och roligt sätt följa Volvos 90-åriga historia – från födelse till nutid. Vi är mitt uppe i en ombyggnation där vi har rensat bort och gjort om både i entrén och i utställningarna så det känns nytt, fräscht och enklare att ta till sig, berättar Sören.

Flera spännande nyheter
På museet finns idag ett hundratal fordon där man får en unik, kronologisk inblick i produktionen av olika bilar, bussar, flygplan, båtmotorer och lastbilar med mera. Utöver den fasta utställningen kan man just nu bland annat se sex av PG Gyllenhammars tjänstebilar, en Volvo XC90 i naturlig storlek helt gjord av LEGO samt en hyllning till Volvos chefsdesigner Jan Wilsgaard. Dessutom har Volvo Ocean Race har en stor utställning.

– Man får lov att stiga in några av fordonen, och det finns även en Volvo att leka i för de allra minsta, berättar Sören och fortsätter:
– I samband med Volvo Museums dag 26 maj så dag så invigdes även vår nya utställning ”Volvo Duett i samhällets tjänst”. Vi är så glada att kunna ägna en hel utställning åt denna modell som spelat en sådan viktig roll i många människors yrken.

Det händer mycket på Volvo Museum och enklast är det att hålla sig uppdaterad via Facebook-sidan. Vill man ha en rolig utflykt för hela familjen kan Volvo Museum erbjuda både nostalgi och spännande historia, och bjuder Göteborg på dåligt väder kan man åtminstone besöka sommarutställningen med strand-tema för att få lite sommarkänsla.

Hur hittar jag till Volvo Museum?
Med bil tar du länsväg 155 mot Öckerö och följer sedan skyltar mot Arendal.
Närmaste busshållplats heter Arendal Skans.
Du kan även lägga till med båt vid någon av besöksplatserna intill museet.

Hemsida
Facebook