Svensktillverkat antikt fordon lever kvar

Svensktillverkat antikt fordon lever kvar

Vem minns inte Astrid Lindgrens Madicken på sin spark genom ett fridfullt vinterlandskap?

Ett sådant fordon känns nog för många som en vacker antik pjäs, men än idag tillverkas de i klassiskt utförande, dock anpassade till modern standard.

Lite mindre, elegantare och numera enkelt hopfällbar tillverkas dagens spark från Vansbro Sparkfabrik belägen i Äppelbo i Dalarnas län.

Fabriken är den enda som tillverkar traditionella träsparkstöttingar idag, men på 50-talet fanns över 20 fabriker runtom i landet. Med dagens medvetenhet kring miljö och närproducerade produkter känns sparken dock som ett fordon som borde ta sig tillbaka in i vårt medvetande.

Eljan Bertilsson äger och driver Vansbro Sparkfabrik. Han köpte fabriken år 2002 och har sedan dess jobbat på att vända tillbaka trenden kring sparkstöttingen.

Sparken är en svensk uppfinning och har funnits i ca 150 år. Vansbro Sparkfabrik tillverkar sina sparkar av svenskt björkträ med stål från Boxholm. De har specialiserat sig på flertalet moderna tillbehör som ytterligare ger nytt liv åt fordonet såsom barnbyglar som underlättar för den som säkert vill skjutsa sitt barn och bredare medar i plast; 35 eller 55mm i bredd så att man enkelt kan åka på skare, snöslask eller i skoterspår.

Dessutom säljs hjul som enkelt förvandlar din spark till ett året-runt-fordon!

– Tidigare har försäljningen varit helt beroende av hur vintern blir, men nu när man enkelt kan fästa hjul på sin spark blir den betydligt enklare att använda oavsett väder.

Dessutom är en spark ett roligt sätt att träna på, säger Eljan.

Ett bredare utbud
Utöver sparkstöttingar erbjuder Vansbro Sparkfabrik XC-ICE som är en hybrid mellan skida och långfärdsskridsko. Denna is-skida är gjord för att färdas över isarna i vinter, och funkar alltså fint utan snö. Is-skidans längd, fjädring och design ger en överlägsen balans och gör det möjligt att åka även på skrovliga isar.

– Läs mer om is-skidan på vår hemsida där man också hittar info om våra sparkstöttingar, samt närmsta återförsäljare som finns över hela landet, avslutar Eljan.

www.vansbrosparkfabrik.se