Guldkornen du når till fots

Guldkornen du når till fots

Enligt många är vandring det allra bästa sättet att uppleva ett land. Sven-Gunnar på Vandramera är nog benägen att hålla med.

Men det som skiljer hans verksamhet från många andra, är att fokus ligger på att arrangera resor i små grupper – och till destinationer där risken för trängsel längs lederna är betydligt mindre.

För många som någon gång deltagit på en vandringsresa, har upplevelsen kanske inte riktigt nått upp till förväntningarna. Trängsel längs lederna och sevärdheter som inte lyckas inspirera hör till några av de främsta anledningarna. Sven-Gunnar Furmark har baserat sin verksamhet på att arrangera resor till unika platser. Resorna går därför ofta till destinationer som många kanske aldrig ens hade tänkt på. Varje destination är en plats som Sven-Gunnar själv besökt och fastnat för. Därtill har mycket energi lagts på att försöka hitta ovanliga guldkorn. Så även om resan bär av till den grekiska övärlden och exempelvis välkända Kreta, så finns där fortfarande områden med betydligt färre besökare. Men vandringarna äger även rum på destinationer som många inte ens associeras med vandring.

– Vi var exempelvis först i Sverige med att arrangera vandringsresor till Kap Verde. Närmaste tiden kommer vi även arrangera resor till Wales och Namibia; bägge destinationer som inte hör till de mest välkända när det kommer till vandring. Men National Geographic omnämner exempelvis Wales som ett riktigt guldkorn med sin vackra och vilda kust, säger Sven-Gunnar.

Guiderna som medverkar under vandringarna är i största möjliga mån lokalt boende. Dels för att kunna bidra till verksamheterna på plats. Men även för att det enligt Sven-Gunnar genererar i mer unika och autentiska vandringsupplevelser. På många av destinationerna sker exempelvis övernattningar därtill i lokalbefolkningens byar och egna boplatser.

Små grupper = bättre upplevelser
Sven-Gunnar har lång erfarenhet av vandringar och är bl.a. certifierad fjällguide. Och just erfarenheten är något som deltagare på resorna får uppleva. Inte bara när det kommer till destinationerna, men även inför en resa.

– Det är inte ovanligt att det uppstår lite funderingar inför en vandringsresa. Hur vältränad man bör vara är en vanlig fråga. Jag brukar säga att så länge man är normaltränad, dvs. orkar gå utan större ansträngning, så räcker det. Efter anmälan skickas det ut en folder som innehåller såväl information om vad man bör tänka på vid packning. Men även hur man kan göra för att träna inför resan, avslutar han.

www.vandramera.se kan du läsa om de olika destinationerna. Vid frågor eller bokning av en vandringsresa kan du höra av dig på 073- 007 60 50 eller via ett mail till info@vandramera.se

Nya destinationer under 2019
Håll utkik efter vandringsresorna till exempelvis Wales, Namibia och Nya Zeeland. Resorna till dessa destinationer är planerade att gå av stapeln senare i år och under 2019.