Täta teakdäck till båten

Täta teakdäck till båten

VakuumTeak i Väst är specialisterna på snygga och täta teakdäck för båtägaren som vill ha högsta kvalitet för lång hållbarhet och ögats fröjd.

Man erbjuder både vakuumlimmat och traditionellt skruvat teakdäck.

– Men vakuumlimning är att rekommendera. Med denna metod får du inga skruvhål och du slipper att det blir läckage och kommer in vatten med tiden, så du ökar därför däckets livslängd, säger Kjetil Overvik, ägare på VakuumTeak i Väst, och berättar att ett vanligt teakdäck kanske har en hållbarhet på 25-30 år.

– Det kan ses som en dyr investering men den är lönsam i det långa loppet. Särskilt sedan vi nu i sommar utvecklat en ny teakribba som vi kör med och som lägger ytterligare år på däckets livslängd. Vad som händer är att teakdäcket får en djupare nåt med 30% mer slitdjup så du kan slita längre på det, berättar han.

Lång erfarenhet
Kjetil som ursprungligen kommer från Norge har jobbat med teakdäck i snart 20 år.

– Det började med att jag träffade en svensk tjej och flyttade till Sverige. Jag fick anställning på Hallberg-Rassy -99 och blev upplärd av en van teakläggare på plats. Sen var jag anställd på ett externt företag i många år som teakläggare men när han kursade 2013 startade jag upp mitt eget företag, säger Kjetil.

Det går bra för Kjetil som har en anställd, och de tar hand om cirka 10-15 båtar per år. Det kanske inte låter mycket men man ska tänka på att teakläggning är ett ganska omfattande arbete, och att arbetenas storlek varierar med båtens storlek. Jobb saknas i alla fall inte.

– Ja, orderingången ser mycket bra ut. Detta är väldigt populärt, berättar Kjetil.

Utöver renoveringar och nyläggningar av teakdäck erbjuder VakuumTeak i Väst även alla gör-det-självare en monteringsklar teaksats.

– Då skickar vi med allt du behöver samt monteringsanvisningar, säger Kjetil.

Med hjälp av ett omfattande nät av samarbetspartners kan VakuumTeak i Väst även vara behjälpliga med i stort sett allt som har med båten att göra.

– Vi delar verkstad på Vindön utanför Henån med Adams Boat Care. Vi gör alla teakdäck och de gör snickeri, el och motor. Tillsammans täcker vi det mesta som har med båten att göra. Sedan samarbetar vi med en riggare för riggjobb och har ytterligare kontakter. Det är mycket duktigt folk med en oerhört bred och bra kompetens, säger Kjetil avslutningsvis.

www.vakuumteak.se