Jägarexamen på anrikt gods

Jägarexamen på anrikt gods

Mellan Grästorp och Vara ligger det ståtliga Ulfstorps Säteri som med sina stora omgivande marker bestående av fält och skogar är idealiskt för jakt.

Här arrangeras också utbildningar och kurser, och möjligheten finns att ta jägarexamen under en långweekend på tre dagar där man som gäst inkvarteras på den stora gården.

– Själva huvudbyggnaden på säteriet är från 1828 då det byggdes för att ersätta det tidigare huset som brunnit ned, men vi har dokumentation i kassaskåpet här som visar tidigare kända ägare ända tillbaka till 1473, säger Cindy Liedberg och berättar att säterier förr bara fick bebos av adliga, och att de hade en skyldighet gentemot kungen att hålla denne med nya, pigga hästar och kost och logi om han hade vägarna förbi.

Cindy som ursprungligen är från Kalifornien i USA bor och verkar här med sin man Michael Liedberg. Tillsammans med Michaels bror Fredrik Liedberg är familjerna verksamma med jakt, utbildningar och turism men har även skogsbruk och spannmålsodling. Dessutom driver man en omfattande äggproduktion under det egna varumärket Ulfstorps Gårdsägg – med fokus på miljö och hönsens hälsa. Ett medvetet kretsloppstänkande driver gården och det är en självklarhet att förvalta jorden väl och bygga bestående värden att lämna vidare till nästa generation.

– Vi är femte generationen Liedberg på Ulfstorp, berättar Cindy medan hon ställer fram en ljuvlig och mustig bulgursoppa innehållande gårdens egna viltkorv av älg, vildsvin och dovhjort smaksatt med Sambal Oelek.

Erfarna och kunniga instruktörer
Jägarexamensutbildningen hålls ungefär varannan vecka, och då i små grupper med mycket erfarna och kunniga instruktörer. I närheten ligger Svegeråsens skjutbana som är en av landets modernaste skjutbanor.

– Utbildningen innehåller såväl praktiska som teoretiska delar. Man får lära sig skjuta med hagel och kula, göra avståndsbedömningar och allt varvas med teori. Vi förbereder våra deltagare mycket väl inför slutprovet sista dagen och det är mycket ovanligt att man inte klarar det, säger Cindy.

Efter avklarad kurs får man utbildningsintyg som består av diplom och jägarbevis.

– Många kommer hit på rekommendationer, och det är faktiskt inte bara de som kommer för att bli jägare. En del gör det i allmänbildande syfte, och det kan också vara så att man ärvt ett gammalt vapen från någon släkting. I Sverige måste du enligt lag ha en licens för att få behålla det. En del ägnar sig åt sportskytte och måste ha en licens fast de kanske inte tänkt jaga. Säker vapenhantering har stort fokus här under utbildningen, men själva vapenlicensen får man inte här, den är det polisen som utfärdar, berättar Cindy.

Jakt med drev och i hägn
Här anordnas också en allmän betaljakt på tre dagar och på markerna finns älg, dovhjort, vildsvin, räv och rådjur. Jakten görs med drivande och stötande hundar för upp till tio skyttar. Troféjakt på dovhjort och mufflonfår i stort hägn med hjälp och överinseende av kunnig jaktguide erbjuds också.

– Det är inte så lätt som det låter, hägnet är stort och kuperat och det är djurens hem. De kan det utan och innan, berättar Cindy och säger att känslan av att smyga på djuren tidigt på morgonen i soluppgången är svårslagen.

Utöver detta hålls andra kurser, i till exempel naturlära och en kurs i styckning där deltagarna efteråt har möjlighet att till ett förmånligt pris köpa med sig det styckade köttet hem.

Charmig gammaldags miljö
Under de kurser och utbildningar som pågår över flera dagar får gästerna del i dubbelrum i herrgårdsmiljön. Möjligheten att sitta i gemensamhetsutrymmena och dela historier på kvällen efter en dag ute i markerna får många att känna sig förflyttade tillbaka till en annan tid. Här har renoverats varsamt för att behålla den gamla charmen, och på väggarna hänger fullt av troféer, horn och uppstoppade fåglar. I ett rum står gamla rokoko-möbler och bokhyllorna är fyllda av åldrade skinnband.

– Vi har haft kursdeltagare som sagt att de ofta sett sådana här gårdar på håll när de rest genom Sverige men aldrig haft möjligheten att besöka och uppleva en inifrån. Det är ett slitet uttryck men när man bor här kan man verkligen känna historiens vingslag, det är något som måste upplevas för att förstå fullt ut, avslutar Cindy.

www.ulfstorp.se