Följ med på guidad visning i sagolik underjordiskgrotta

Följ med på guidad visning i sagolik underjordiskgrotta

När besökte du en grotta 12 meter nedanför jordytan senast?

När avnjöt tog du en fika i en gruva med övervintrande fladdermöss senast? För många är nog svaret aldrig. Med ett besök till Tykarpsgrottan har du möjlighet att ändra på det.

Historien om kritkalksgruvan Tykarpsgrottan i Hässleholm sträcker sig till 1700-talet. Men det behövdes ett besök av Carl Von Linné för att man skulle lära sig att skapa hållbara gruvor.

– Det hade brutits kalk i trakten i flera hundra år innan Tykarpsgrottan uppstod. Till en början grävde man efter kalken från jordytan, men tekniken medförde att mycket åkermark gick till spillo. På den tiden visste man inte hur gruvor skulle grävas för att inte rasa ihop. Det behövdes ett besök av Linné för att man skulle lära sig rätt teknik, berättar Anna, ägare av Tykarpsgrottan.

Annorlunda besöksmål
Tykarpsgrottan är, med sina 20 000 kvm av såväl smala som breda gångar samt mäktiga pelarsalar, en fascinerande upplevelse för besökare. Men det är långt ifrån bara själva gruvsystemet som är unikt. Här har den fyndiga ägaren Anna verkligen tagit tillvara på den säregna miljön.

– Vi arrangerar en hel del intressanta evenemang under året. Under höstlovet har vi exempelvis spökvandringar som är väldigt uppskattade. När påsken sedan närmar sig är det dags för påskmarknaden som arrangerats under många år. Det är en marknad både under och ovan jord. Då gästas gruvan av 60–70 utställare och besökare har möjlighet att uppleva gruvan när den är fylld av fantastiska varor och en härlig atmosfär, fortsätter hon.

Underjordisk påskbuffé
När det kommer till påsken är det även premiär för en helt ny satsning i gruvan. Det dukas nämligen upp en traditionell påskbuffé.

– Vi har tidigare arrangerat bl.a. viltmiddagar och julluncherna och vi hoppas att även påsken här hos oss blir en uppskattad upplevelse. Det blir garanterat något utöver det man är van vid i alla fall. Den stora buffén dukas upp i den stora pelarsalen, känd från bland annat filmatiseringen av Ronja Rövardotter. I filmen är scenerna från Skalle-Pers ölkällare och Mattisborgens fängelsehåla filmade här, avslutar hon.

www.tykarpsgrottan.net kan du läsa mer om gruvan, påskmarknaden och påskbuffén. Vid frågor eller för bokning av påskbuffén eller guidad tur kan du höra av dig på 0451-35087 eller via mail till info@tykarpsgrottan.net