Läckra kombinationer på Två Små Svin

Läckra kombinationer på Två Små Svin

Som ensam restaurang i Stockholm att erbjuda en konceptmeny bestående av danska smørrebrød serverade med snaps, har Två Små Svin lyckats få många ögon på sig sedan starten 2014.

Såväl stockholmare som utländska turister vallfärdar till den populära restaurangen på Årsta Torg.

-Vi vill ju att det ska vara en trevlig träffpunkt med en gemytlig kontinental atmosfär. Det ska inte kosta skjortan att ta en matbit. Man kommer in på en nubbe och en bira och vad många inte vet är att starksprit faktiskt framhäver och förhöjer smakerna i bl.a. sill, strömming, fläsk och surkål för att nämna några. Eller kort och gott de rätter som vi valt att basera vår föränderliga meny på. Jag själv är ju lite spritnörd och vi försöker helt enkelt återuppliva snapsen som tradition, berättar Jimmy Nygren som tillsammans med Carl Olofsson äger och driver Två Små Svin.

Danskt rågbröd
I de gemytliga lokalerna på Årsta Torg är det lätt att förstå hypen kring restaurangen. Trots att det finns möjlighet till längre sittningar består restaurangens filosofi i att gäster även ska kunna komma in för en prisvärd bit mat avnjuten med valfri dryck. I och med uppförandet av ett nytt vinterbonat och inglasat Orangerie med 15 platser som man valt att inte låta vara bokningsbara kan även gäster som ej beställt bord i förväg chansa och komma in.

-Vi försöker fokusera på enkelhet. Vi erbjuder exempelvis inget ris, pasta eller potatis. Smørrebrød ska vara matiga, det vill säga innehålla lite bröd och mycket mat. Alla smørrebrød serveras traditionsenligt på danskt rågbröd och självklart tillverkar vi det mesta på plats. Vår matfilosofi är att maten ska bestå av tydliga smaker till bra priser. Vi har även ett utbud av viner samt tjeckiska öl, berättar Jimmy.

Egen boulebana och destilleri
Till den trevliga och stora uteserveringen lanseras en nyhet nu i vår med en egen boulebana som gästerna ska kunna nyttja. Dessutom finns planer på att under våren även dra igång ett eget destilleri.

-Vårt mål är att ta fram en egen snaps för att passa till någon av våra många rätter, kanske till exempel en som går ihop med varmbakad leverpastej, berättar Jimmy.

I sortimentet finns utöver 23 varianter på smørrebrød fina cigarrer samt ett imponerande 90-tal olika snapsar, så för den som vill nörda ner sig finns goda möjligheter att testa kombinationer ihop med mat. -Istället för den sedvanliga whiskyn till kaffet efteråt brukar jag rekommendera att man prövar en lagrad akvavit, säger Jimmy som årligen åker ner till Köpenhamn på inspirationsresor.

Besökare från när och fjärran
Utöver besökare från hela Stockholm besöks Två Små Svin av många utländska gäster. Det är dels tack vare sin medverkan i flygbolaget Norwegians ”Inflight Magazine” som gör att många utländska gäster hittar hit. Och av allt att döma är det få som lämnar missnöjda.

-Det är kul att Två Små Svin blivit lite av en snackis. Många av våra Årstabor är väldigt lojala och får de gäster utifrån är vi ofta det självklara valet att visa upp här. Jag tror att många uppskattar konceptet tack vare att vi erbjuder klassiska rätter med en egen touch, avslutar Jimmy.

Bordsbokning sker enklast genom facebooksidan, www.bookatable.se eller via hemsidan. På www.tvasmasvin.se hittar du mer information.

Två Små Svin tilldelades 2016 utmärkelsen Årets Spritkrog av Spritakademien.