Göteborgsberättelser som väcker nostalgin

Göteborgsberättelser som väcker nostalgin

Följ med på en resa till nostalgins Göteborg med vackra bilder, flertalet tidigare osedda, och spännande berättelser om både kända och okända händelser som utspelat sig i staden på landets framsida.

För fyra år sedan fick Volvoarbetaren Claes Rydholm en idé. Alla de reklambilder han stött på under åren på företaget borde visas i samlad form där berättelsen om bilden i sin helhet, inklusive allt det som skedde runt om själva bilen, skulle vara i fokus.

– Jag fick som man säger i maffiafilmer ”an offer I couldn’t refuse” om att gå i pension, och började arbetet med Göteborg under 90 år – sett genom Volvos kamera 2013, berättar författaren Claes Rydholm.

Sagt och gjort så följde kort därefter boken som skulle bli den första bland en mängd nostalgiböcker som kretsar kring Göteborg och alla de fantastiska fakta, spännande historier och intressanta händelser som utspelats på stadens gator och torg. Här kan du läsa om kända och okända människor, mördare och musik, bilar och mat och massa annat i det både välkända och mindre kända Göteborg.  Samtliga böcker är utgivna på Trafik-Nostalgiska Förlaget.

– I mitt arbete med de här böckerna så har jag träffat många människor som är över 80 år gamla och som inte kommer att finnas kvar länge till för att berätta de här historierna. Skriver inte jag den här historien så kommer den aldrig att skrivas, för de här människorna kommer inte att finnas om någon annan kommer på samma idé om 10 år, säger Claes och fortsätter:

– Med mina böcker hoppas jag nu kunna roa, inspirera och kan jag dessutom sprida lite kunskap så är det ännu bättre.

Göteborg under 90 år – sett genom Volvos kamera
Göteborg under 90 år – sett genom Volvos kamera är Claes första bok som namnet till trots inte alls handlar om bilar. Eller ja, det är förvisso Volvobilar i förgrunden men själva historien utspelar sig i det som sker bakom.

Byggnader, gator och människor spelar huvudrollen i den här boken som med informativa och lättsamma texter berättar vad bilderna visar – och lika ofta kanske också vad som sker utanför bild. Det är med underfundiga betraktelser som man får uppleva en nostalgisk resa genom Göteborg under 90 år, där aha-upplevelserna kommer om och om igen.

Göteborgsadresser med betydelse i stort och smått 1-2-3
Med blodad tand för författandet kom Claes nästa idé där han åter igen ville fokusera Göteborg. Den här gången ville han lyfta fram alla de historier som vilar bakom såväl kända som mindre kända Göteborgsadresser. Genom intressanta kåserier följer vi berättaren på en resa genom staden dit såväl storslagna som lågmälda händelser har inträffat: vad sägs om Kungen från Prinsgatan – boxaren Ingemar Johansson, Frankensteins mormor räddes snusket i staden – feministen Mary Wollstonecraft eller kanske Tonårstrots i lotsfamiljen – Evert Taube.

Boken finns i tre olika volymer och du är garanterad att båda lära dig något nytt och många gånger om le igenkännande. Göteborgsadresser med betydelse i stort och smått är en bok för alla generationer och som ger dig mängder av rolig trivia att dela med dig av nästa gång samtalsämnet faller på Göteborg.

På tur med Trenter
Den fjärde boken som följde blev På tur med Trenter: en tidsresa med bilperspektiv genom Stieg Trenters Sverige på 1940-, 50- 60-talen med personliga betraktelser kring mord, mat och framförallt bilar. En bok om deckarförfattaren Stieg Trenter och hans långa svit av deckare åter igen sett genom bilarnas perspektiv, då inte minst Trenter själv hade ett stort bilintresse. Boken gör en spännande tidsresa Sverige på 1940-, 50- och 60-talet så som det beskrivits av den svenska deckarkungen.

Vassa vagnars vänner: sju decennier av göteborgskt sportvagnsliv
Jubileumsboken som släpptes 2016 om Sportvagnsklubben Göteborg, en klubb för alla sport- och racerbilsintresserade och som idag är Sveriges äldsta märkesoberoende bilklubb. I samma manér som Claes tidigare böcker innehåller boken lättsamma texter som är ackompanjerade av många bilder i både svartvitt och färg, vissa av dem som aldrig tidigare publicerats.

Nyheter 2018
Lagom till kommande bokmässa 2018 släpper Claes ännu en bok, denna gång följer vi Göteborg från ett perspektiv på två hjul istället för på fyra.

– Det är en resa från att den första cykeln kom till Göteborg 1868 tills idag och följer utvecklingen av cyklar, mopeder och motorcyklar ur ett socialt, ekonomiskt, tekniskt och industriellt perspektiv, avslutar Claes.

Trafik-Nostalgiska Förlaget har ett stort utbud av böcker, almanackor, DVD-filmer, vykort och kuriösa prylar som väcker nostalgin hos alla.

Du finner förlagets butik på Österlånggatan 20 i Stockholm. 
Tunnelbana: Gamla stan
Buss: Linje 2, 53, 55, 57 och 76 till hållplats Slottsbacken/Räntmästartrappan

Kontakt/telefon:
Ewa, butiken: 070-738 77 58
Tommy, förlaget: 073-707 27 80

http://www.tnf.se/