Balenciaga besöker Borås i vinter

Balenciaga besöker Borås i vinter

Modeintresserad eller ej, de flesta har någon gång korsat vägar med visionären Balenciagas kreationer.

När succéutställningen Balenciaga – Master of Couture äntligen kommer till Borås, är förväntningarna av förståeliga skäl höga.

 När det äntligen blivit dags för Balenciaga att besöka Borås, är det efter flera års samtal med Victoria and Albert Museum i London. Efter succén i London med över 200 000 besökare, gick utställningen på en internationell turné som i december landar i Borås. För besökare är det en unik möjlighet att uppleva en av historiens mest nyskapande designers och de plagg som förändrade hela branschen.

– Balenciagas estetik är väldigt speciell och djärv, och det är inte undra på att han lyckades röra om ordentligt i modebranschen under storhetstiden på 50- och 60-talet. Han gick emot det traditionella modet genom att skapa friare former istället för att följa kroppen. Hans plagg ändrade helt enkelt kvinnans siluett, berättar Louise Sjöström, kommunikatör på Textilmuseet.

Dovima och Sacha, hatt och dräkt av Balenciaga, Café des Deux Magots, Paris, 1955. Foto Richard Avedon © The Richard Avedon Foundation

Textilmuseet i Borås kan, som enda museet i Europa som erbjuder möjligheten att uppleva Balenciagas verk, samtidigt glädja sig åt att man tar ett stort steg närmare ambitionen om att vara Nordens ledande textilmuseum.

Estetiskt tilltalande utställning
Utställningen som fokuserar på storhetstiden under 1950- och 60-talet, då Cristóbal Balenciagas enastående kreativitet revolutionerade modet, erbjuder en fascinerande upplevelse oavsett graden av modeintresse.

Spiralhatt, siden, Balenciaga för Eisa, Spanien, 1962 © Victoria and Albert Museum, London och Aftonklänning av Oscar de la Renta, Vår 2015, look 37. Photograph ©Catwalking

– För våra modeintresserade besökare är detta verkligen en unik möjlighet. Utställningen består dels av ett 40-tal originalplagg med tillhörande hattar och skor, men därtill kommer det finnas möjlighet att se filmer från modevisningar då han första gången presenterade plaggen på 50- och 60-talet. Utställningen är estetiskt tilltalande. Något som gör att även de som inte är så modeintresserade med största sannolikhet kommer uppskatta den, avslutar hon.

Balenciagas djärva arkitektoniska linjer påverkar modet än idag. Utställningen visar även ett 40-tal plagg av senare designer som inspirerats av och fortsatt i mästarens spår – så som Hubert de Givenchy, Yohij Yamamoto, Iris Van Herpen och Hussein Chalayan.

Aftonklänning och cape, Cristóbal Balenciaga, Paris, 1967 © Victoria and Albert Museum, London och Cocktailklänning, crêpe de chine, satin och spets, Christóbal Balenciaga, Paris, 1958 © Victoria and Albert Museum, London

Balenciaga – Master of Couture har premiär 15 december och pågår fram till 21 april 2019.

www.textilmuseet.se kan du läsa mer om utställningen samt övriga utställningar. Vid frågor kan du höra av dig på 033-35 89 50 eller genom att maila till textilmuseet@boras.se

Balenciagas avtryck i modevärlden

”Den ende sanne couturieren”
– Coco Chanel

”Allas vår mästare”
– Christian Dior