Inga lösa trådar på Textilmuseet

Inga lösa trådar på Textilmuseet

I sommar ges chansen att uppleva och förstå vad voguing, yllebroderi, elektronisk musik, rotslöjd, street art, tovning, high fashion och näverflätning har gemensamt.

Den tillfälliga utställningen Next Level Craft framtagen av den uppmärksammade konstnären och curatorn Aia Jüdes och är en fantasifylld upplevelsebaserad slöjdutställning som rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst. Här väcks fantasin och inspiration till eget skapande.

Textilmuseet är ett av nordens ledande museer inom textil. Museet är en plats för möten, kreativitet, upplevelser och kunskapsförmedling kring det textila kulturarvet, med ett globalt perspektiv. Inriktningarna är mode, textildesign, textil konst, textilindustri och innovativa textilier.

 Tillfällig utställning på Textilmuseet i sommar

 Next Level Craft – Datum 5/4–21/10

Next Level Craft är en fantasifylld, upplevelsebaserad utställning som rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst. Ett hundratal verk av omkring fyrtio hantverkare, konstnärer och formgivare från 20 till 85 år presenteras i utställningen. Broderade Ullgudinnor, täljda vättar, snidade näckrosor, en Vittra gjord av 1000 meter handflätade sidenband, högklackade näverskor med förgylld sula och praktfulla jaquardvävda LEDtextilier för att nämna några. I utställningen har olika material och tekniker mixats, såsom virkning, vävning, stickning, yllebroderi, rotslöjd, tovning, näverflätning och trådtjack. Merparten av verken är särskilt framtagna för utställningen med fokus på fantasi, nyskapande former och annorlunda användningsområden.

På ett varmt och humoristiskt vis flätas en annorlunda slöjdsaga samman, där skapande former ur Voguing, tovad ull, elektronisk folkmusik, rotslöjd, LED-vävning, näverflätning, handfärgade trämöbler och high fashion får ta plats. Föremålen blandas med musik, suggestivt ljus och film till en spännande föreställning för alla sinnen och åldrar.  Här möter fiction tradition genom gränsöverskridande sessioner mellan olika världar och generationer, från glesbygd till storstad.

Next Level Craft producerades till Umeå Kulturhuvudstad 2014 och har därefter turnerat i Sverige samt visats på Svenska Ambassaden i Washington och Svenska Institutet i Paris. Textilmuseet blir finalplats och här blir det ett extra fokus på textil och mode, bl.a. genom nya specialbeställda verk av Helena Hörstedt, Karin Frankenstein & Tomas Auran, Johanna Hofring och Carolina Rönnberg.

Textil Kraft och Textilchock finns alltid på plats
Textilmuseet har en av Europas främsta samlingar av textilmaskiner, som nu ingår i en helt ny basutställning om textilindustrin. Utställningen heter Textil Kraft – Textilindustri här, där, då och nu och handlar om textilindustrins utveckling, från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Utgångspunkten är den lokala utvecklingen i Borås och Sjuhärad. Genom hela utställningen speglas denna utveckling mot de villkor som råder i dagens massproduktionsländer. Den symboliska fabriken mitt i rummet utgör utställningens hjärta. Här finns textilmaskinerna där besökarna kan följa bomullens väg från fiber till tyg. Utställningen har nyligen blivit utsedd till Årets utställning 2016 av Forum för utställare och är därmed erkänd som Sveriges bästa utställning under föregående år.

Basutställningen Textilchock!  berättar om textildesign ur ett brett perspektiv och visar att textil finns inom många fler områden än de flesta känner till.

Förutom utställningar erbjuder museet också visningar, workshops, föredrag, program och olika aktiviteter för alla åldrar i DIY (Do It Yourself), såsom textila hantverk och klädprovning i den enorma provningsgarderoben, med kläder från hela 1900-talet.

En plats där kultur, näringsliv och akademi möts.
I och med stora satsningar på en integrerad plattform för textil, har Borås på allvar befäst sin plats som Sveriges textilstad. Simonsland, med navet Textile Fashion Center, ruvar på över 100-åriga anor av textilproduktion. Det är därför inte en slump att det idag står en toppmodern anläggning med textilen i fokus i centrala Borås. En plats där kultur, näringsliv och akademi möts. I det anrika industriområdet hittar du Textilmuseet; en betydande del av Textile Fashion Center.

Vill du veta mer? På www.textilmuseet.se kan du läsa mer om allt som Textilmuseet erbjuder.

Adress: Skaraborgsvägen 3 A, Borås