Tällbergsgården i Tällberg

Tällbergsgården i Tällberg

Ja, var skulle den annars ligga. I Tällberg med smeknamnet Hotellberg har under långa tider samlats ett antal hotell och pensionat.

Vid första anblicken verkar de vara fler än lokalborna och så är också fallet.

Det bor 280 personer här, 400 fritidsboende med egna stugor och hotellen har tillsammans 1000 bäddar. Tällberg ligger centralt i Dalarna, nära till det mesta, med en sagolik omgivning. Hotellen ligger på Siljansstrandens sluttningar och runt hotellen har samlats hantverkare och konstnärer. Deras verk tillsammans med byns atmosfär utgör själva sinnebilden om hur det ser ut i Dalarna.

Familjeföretag med passion för gästerna
Jerk Åkerblad tillhör en av de traditionella gästgivarfamiljerna och växte upp på Åkerblads Gästgiveri som tidigare drevs av föräldrarna Arne och Christina Åkerblad. Jerk var familjens busfrö men lugnade sig när han som sjuåring fick hänga med kokerskan Hilda i köket. Så småningom blev det kockutbildning och jobb på stockholmskrogarna. Riche, Strand Hotel och Grape D´Or, starten på det nya restaurangköket i Sverige med Gunnar Forsell, finns på Jerks CV. Gunnar blev även Jerks lärare. Ett spännande uppdrag var när Tore Wretman erbjöd Jerk jobb som festvåningschef på Riche.

– Jag trodde inte jag skulle klara det men det trodde Tore och när Tore kallar så kommer man, minns Jerk.

Att Jerk Åkerblad liksom sina föräldrar skulle bli hotellägare har varit givet sedan barnsben. 1994 förvärvade familjen Åkerblad Tällbergsgårdensom nu drivs av Jerk och Carina Åkerblad tillsammans med barnen Claes och Josephine. Gästfriheten och kärleken till gäster och mat ligger i blodet och verksamheten på Tällbergsgården har växt.

– Förr kunde vi vila upp oss under vår och höst men nu finns det inga lågsäsonger längre, berättar Jerk.

Stort fokus på mat
Tällbergsgårdens köksmästare Tobias Anderssonlagar all mat från grunden och rätterna kombinerar recept från Dalarna och andra delar av Sverige med klassiska matlagningstekniker – både lokala, nationella och internationella.Tobias lägger stort fokus på råvarorna i den närliggande naturen och maträtterna inspireras av de råvaror som säsongen erbjuder och som finns för dagen.

– Vi strävar hela tiden efter att i möjligaste mån använda svenska ekologiska råvaror;  under vintersäsongen med hjälp av klassiska svenska matlagningsmetoder, säger Jerk.

Nöt och fläsk från de lokala bönderna, nyfångad färsk fisk från svenska vatten, färska grönsaker odlade i dalabönders jordar, bär och svamp plockade kring bygden, mjölk, grädde och smör från dalakor och frukt och bär från egen trädgård och kringliggande skogar.

Tällbergsgården ska bli ett boutiquehotell med stort matfokus, det är Jerks vision.

– Vi har höjt ribban, renoverat och bland annat skapat insyn i köket.
– Ryktet om Tällberg i allmänhet och Tällbergsgården i synnerhet sprider sig även utanför landets gränser. Numera har såväl Vogue de Monde som italienska livsstilstidningar varit på besök, avslutar Jerk.

tallbergsgarden.se