96 meter nedanför vattenytan bröt arbetarna diabasen

96 meter nedanför vattenytan bröt arbetarna diabasen

Sverige har länge varit känt för sin högkvalitativa diabas. Det är i Svarta Bergen i Hägghult som du hittar landets mest kända dagbrott.

Här driver Föreningen Svarta Bergen ett arbetslivsmuseum som ämnar att bevara historien om det över 100 år gamla brottet; idag belägen 96 meter under den förföriska vattenytan.

– Det är något magiskt med platsen som är svår att beskriva med ord. Den fascinerande miljön ger besökare möjlighet att sätta sig in i hur det var att arbeta vid brottet. Idag är brottet fyllt av mörkt vatten som sipprat ut ur berget. För att verkligen få en unik upplevelse rekommenderar jag att man hyr den populära flotten. Det är en speciell känsla att färdas över vattnet och tänka på hur arbetarna kämpade med att bryta diabasen 96 meter nedanför ytan. Här är det precis som om tiden hade stått still med byggnader och kranar som finns bevarade längs dagbrottets kant, berättar Marie som är anläggningsansvarig.

Vid ditt besök är rekommendationen att du vandrar slingan som tar dig runt brottet. Längs vägen passerar du såväl fascinerande konstverk skapade av just diabas, men även utsiktsplatsen som ger möjlighet till en stunds reflektion. Här finns gott om spännande upptäckter för både stora och små. Men trots att det här finns nedskrivna former av historien att få tag i, är det allra bästa sättet att uppleva historien om brottet genom de kunniga guiderna.

Stendagen den 8e september
Under den årliga Stendagen är guidningen helt kostnadsfri för alla betalande gäster. Men under Stendagen är det inte bara guidningarna som lockar. Dagen förgylls bl.a. av en trollkarl som underhåller besökare. Därtill ställer även lokala konstnärer och andra aktörer ut sina skapelser på området under dagen. Men oavsett vilken dag du väljer att besöka Svarta Bergen är ett hett tips att avrunda besöket med en kopp kaffe, kakor, nygräddade våfflor eller goda sommarluncher i kaféet belägen vid entrén.

Det är något speciellt med Svarta Bergen och den magiska diabasen som fortsätter att fascinera än idag. För dig som vill uppleva en viktig del av den svenska historien, rekommenderas ett besök till Svarta Bergen i Hägghult. På www.svartabergen.se kan du läsa mer om brottet och dess betydelse för Sveriges historia. Vid frågor kan du höra av dig på info@svartabergen.se eller genom att ringa 0479-215 20.

Visste du att?

Netflix filmade i Svarta Bergen
I den populära serien The Rain utnyttjades den unika miljön under inspelningen av ett av säsongens sista avsnitt.

Besök även Kullaro

Upptäck familjeföretaget som förvandlar traktens svarta guld till smycken, heminredning, möbler och konst.

Klicka här för att läsa mer!