Fjälläventyr i Älvdalen

Fjälläventyr i Älvdalen

Stora Sjöfallet Mountain Center i UNESCO Världsarvet Laponia är öppet året runt för fantastiska upplevelser av den svenska fjällvärlden med aktiviteter, bekvämt boende och god närproducerad mat.

-Vi ligger på samma breddgrad som Abisko häruppe i Älvdalen med en fantastisk utsikt över landskapet som är en blandning av barrskog och fjäll. Det gör att vi har mycket norrsken mellan november till mars, berättar Håkan Sundström, ägare av Stora Sjöfallet.

Fiskevattnen är otroligt fina med en vattenkvalitet som man inte hittar på många andra ställen. På anläggningen finns fiskeutrustning för den som vill prova på.

-Vi erbjuder också båtturer med fiske från båt, och har även tre kanoter till uthyrning. Här finns också vackra vandringsleder runt omkring. Mest känd är förstås Kungsleden vid vilken vi ligger ungefär i mitten av sträckan, säger Håkan.

För den som vill uppleva den storslagna naturen från luften anordnar även Stora Sjöfallet i samarbete med Fiskflyg helikopterturer, dels efter ett reguljärt schema men dessa går även att chartra för specialsydda turer.

Det finns gott om andra möjliga sevärdheter i området, och Håkan och personalen på Stora Sjöfallet har många tips att ge. Bland annat ordnas guidade turer, till fots, på skoter eller skidor. Efter en lång dag kan besökarna njuta av anläggningens bastu och vedeldade badtunna.

Fisk direkt från sjön
Bor gör man antingen på anläggningens hotellrum, hyrlägenhet eller camping. Restaurangen serverar närproducerad mat som ren- och älgkött från Älvdalen. Andra favoriter är tjälknöl eller gravad fjällröding.

-Fisken vi serverar kommer från sjön här och vi köper den färsk direkt utanför dörren från lokala fiskare, berättar Håkan.

Julborden startar den 1a december och Håkan berättar att man i största möjliga mån även här använder lokala råvaror och ofta är inspirerade av det samiska köket. Stora Sjöfallet anordnar också konferenser vilka kan skräddarsys utifrån kundens önskemål.

-Vi har en fullt utrustad konferenslokal med allt det som behövs och många tycker om att efteråt slappna av i vår bar med lounge och öppen spis där de kan njuta av en god drink en kall öl eller ett glas vin, säger Håkan avslutningsvis.

www.storasjofallet.com