Ranch med känsla för hästar

Ranch med känsla för hästar

 

Stewart Ranch ligger utanför Nol i Västergötland. Här fokuserar man på kommunikation och samspel mellan häst och människa, där tillit är nyckelordet. Ranchen har western och engelsk disciplin som specialitet, men välkomnar alla med ett intresse för hästar med mottot: Det ska vara roligt att rida.

 

Anna Stewart hade ett hästintresse redan som liten, tack vare morfar som hade travhästar i många år. 10 år gammal blev hon ägare till sin första häst, en arab med namnet Danfas. Som 18 – åring träffade hon sin man Garry Stewart och tillsammans startade de Stewart Ranch. Anna berättar:

– Garry och jag startade ranchen tillsammans 2006 men den kom inte igång på allvar förrän 2013. Från början hade Garry inte något intresse alls för hästar men till slut växte ett intresse fram och han började rida vid 40-års ålder.

Foto Annie Johansson

Hästhantering

Ranchen erbjuder kurser och utbildningar i markträning, NH/ hästvett, kommunikation, ridning i både western och engelsk stil, samt lastning. Kurserna hålls antingen på ranchen eller ute hos kunden. Anna säger:

– Oavsett disciplin är det är viktigt att se helheten och träna hästens alla muskelgrupper så att den håller länge. Vi vill att man har en kommunikation och bra relation med sin häst som bygger på respekt och tillit. Vår mest populära kurs är NH Intro med lastning där vi jobbar med markarbetet och även transporten då många har problem där. Vi åker också ofta ut och hjälper till med lastning.

Sommarens läger

Vecka 33 arrangerar ranchen ett femdagars läger med tema, kommunikation och variation. Nytt för året är att man lägger till en dag och inriktar sig både på engelskt med hoppning och dressyr som grund och western, Anna säger:

– Den genomgående tråden kommer att vara kommunikation som är lika viktigt oavsett vilken disciplin man rider.

Foto Annie Johansson

Aktivitetstips

Ranchen tar nu ännu ett nytt grepp där man under sommaren introducerar hundkurser som kommer att hållas av hundinstruktören Anna-Lena Wendt, Anna Stewart avslutar och säger:

– Hundkurserna kommer att gå hand i hand med det vi gör med hästarna, inrikta sig på kommunikation och grundlydnad.

Till höst återkommer också EQUUSIR BEST BOX som analyserar hästarna för att kunna identifiera eventuella fysiska och psykiska blockeringar. Analysen omfattar muskler, senor, ligament, leder, rygg och organ. De identifierade blockeringarna behandlas med målinriktad spektralljusterapi.

För kurser, och anmälan, beställning av foder och förbrukningsartiklar: www.stewartranch.se