När olyckan varit framme

När olyckan varit framme

Det är en fin höstdag och du tillbringar helgen på båtupplaget där du vinterförvarar semesterbåten inför nästa segelsäsong. Du har kanske tänkt lägga ett par arbetshelger på att slipa botten, skyddsmåla och finjustera motorn.

Se till så att allt är i perfekt trim till våren helt enkelt. Ingen brådska, och en trevlig avkoppling från vardagen. Det är då du upptäcker skadan. Knappt synlig och det är därför du missat den, men du vet att den måste åtgärdas för sprickan löper en bra bit längsmed skrovet alldeles intill kölfästet. En titt undertill visar var du slagit i grundet.

-Det är i det här läget du ringer oss, säger Fredrik Eriksson som tillsammans med Ted Hasslöf äger och driver Steve Olsson Båt AB. De har lång erfarenhet av att ta hand om alla typer av skador på båtar i storlekar från stora 55-fotare till små optimistjollar.

-Man kan komma till oss i Amundö Marina, men om båten är manöveroduglig eller till exempel sitter fast på ett grund så går vi ut med båt och hämtar. Vi kan operera hela västkusten om det är så, men tar mest uppdrag runt Göteborg, berättar Fredrik och tillägger att man är tillgängliga dygnet runt på telefon under högsäsongen på sommaren.

Nära samarbete med försäkringsbolagen
Steve Olsson Båt AB har ett nära samarbete med alla förekommande försäkringsbolag och kan hjälpa till med allt från skadeanmälan till reparation.

-Kund ringer ett samtal och sen tar vi allt, så det är väldigt smidigt. Vi har hand om ungefär 150-200 skador om året, grundstötningar, kollisioner och båtar som vält, ja vi bärgar även sjunkna båtar med hjälp av dykare. Om båten är sjösatt och råkat ut för något, en grundstötning t.ex, då gör vi ett inspektionslyft för att bedöma skadan. Ser vi att vi kan vänta med att reparera så kan de ju få slippa bryta semestern och kan segla vidare så reparerar vi det efter deras sommarsegling. Vi har klartecken från försäkringsbolagen att göra den bedömningen och det är många såklart tacksamma för. Men om skadan är värre kanske man måste reparera direkt, berättar Fredrik, som med sin långa erfarenhet sett det mesta i skadeväg. Han arbetade nyligen med att besiktiga båtar efter den katastrofala stormen Irma på British Virgin Islands i Karibien.

-Där kan man snacka om förödelse, det är inte längre något paradis, konstaterar han och berättar att gott sjömanskap såklart hjälper en att undvika skador men att några garantier aldrig finns. Som båtentusiast och ägare av flera båtar råkade han till exempel själv en gång ut för att vajern gick av i backläge och båten drog rätt in i bryggan.

Alla typer av båtjobb
I den välutrustade verkstaden på Amundö Marina har Steve Olsson Båt AB möjlighet att utföra arbeten i såväl trä och plast som arbete med mekanik, och med sitt breda kontaktnät kan de ta in experthjälp för arbeten med motorer och el. Man reparerar inte bara försäkringsskador utan erbjuder även renoveringar och ombyggnader. Till de mer avancerade hörde en förlängning av en 33-fots Nimbus till att bli en 38-fotare med ombyggt akterdäck, akterspegel och ett helt ombyggt motorrum med installation av en jetdriven motor. Utöver det görs till exempel bogpropeller- och septiktanksinstallationer.

-Från och med 2015 måste ju båtar enligt lag ha septiktank med tömningsmöjlighet så vi har gjort en hel del såna installationer. De flesta har väl hunnit fixa till det, men det kommer fortfarande in en del såna jobb också, säger Fredrik.

I verkstaden svarvar man även nya glidlager till båtar och reparerar eller nyproducerar roder till en stor mängd maximodeller, och om man händelsevis inte har en viss typ av roder inne så kan man förmodligen vara behjälpliga ändå, så Fredrik råder kund att alltid höra av sig och fråga.

Många nöjda kunder
Många av de kunder som kommer nya till Steve Olsson Båt AB kommer rekommenderade av befintliga nöjda kunder.

-Ja, det är den bästa reklamen som finns, mun mot mun-metoden, och en garant för att vi gör ett bra jobb ut mot våra kunder, säger Fredrik som på frågan vart hans egen drömsegelsemester bär av svarar:

-Det finns många fina vatten i världen, men själv ska jag till Kroatien i september, det är fina och djupa vatten där. Inte så många som går på grund dock.

Hur går det då för semesterseglaren som upptäckt en skada på sin köl?

-Ja, vi har förvisso fullt upp för det har varit mycket skador i år på grund av vädret, men vi ser till att hans båt är som ny lagom till den nya segelsäsongen, säger Fredrik avslutningsvis.

STEVE OLSSON BÅT AB
Amundö Marina
Lat 57.35.9N Long 11.55.5E
Telefon: 031-912601​
www.steveolsson.se