Ekologiskt, lokalt och humant för djuren

Ekologiskt, lokalt och humant för djuren

På den KRAV-märkta gården Ängaholm i Lönsboda tas stor hänsyn till de djur man föder upp.

Redan i början av 90-talet togs de första stegen mot att bli en helt ekologisk gård. Verksamheten använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel och korna får en lugn och harmonisk livsmiljö.

– Jag kände tidigt i starten att både växter och djur trivs bäst genom ett naturligt förhållningsätt. Jag vill lämna en bra och produktiv jord till de kommande generationerna, berättar Tommy Gustafsson, ekobonde vid Ängaholms Gård.

Ett heltäckande miljötänk
Att tanken på miljön går som en röd tråd genom hela verksamheten råder det inga tvivel om. Tommy har ett unikt sätt att driva sin gård på, sedan 2003 har han haft solpaneler för att värma upp vattnet under sommar. Nyligen har även solpaneler installerats för att få el till hushållet.

– Jag är nu inne på min andra gasbil och förhoppningen är att även de traktorer som används i arbetet ska bli gasdrivna i framtiden. Biogasen kommer från de avfall som uppstår i samband med djurhållning och det känns viktigt att vi utnyttjar alla biprodukter på bästa sätt, berättar Tommy och fortsätter.
– Det finns alltid något som ska lagas eller nåt som behöver förbättras när man arbetar som bonde. Miljöarbete är något jag är väldigt intresserad av och det känns bra att kunna bidra till en god biologisk mångfald.

Mycket av de foder djuren äter odlas och skördas på gården. Genom att ha varit KRAV certifierad i 25 år är djurhållningen på Ängaholms gården något som är av högsta vikt. Till exempel betar alla kor fritt under sommarhalvåret.

– Kor är flockdjur och ska aldrig gå själva, vid slakt ska de inte heller blandas med andra djur. Det är en ganska liten gård, det här gör att djuren får ett väldigt bra och lugnt liv.
– Många stamkunder kommer tillbaka och berättar om vilken skillnad i smak de upplever mot vanliga nötprodukter, avslutar Tommy.

I Lönsboda har Tommy även sin butik där han säljer kött från gården. Butiken har även andra ekologiska och närproducerade produkter till exempel KRAV-märkt äppelmust från Vångamust och ekologiskt surdegsbröd från Casa Bartke, ett närliggande bageri. Från de 25 hönorna som också finns på Ängaholms gård säljs riktigt goda ägg. Det genuina varorna och de otroliga nötprodukterna gör ett besök på Ängaholms Gård och Stationsbutiken väl värt en omväg.

www.stationsbutiken.se