Drömmen om körkortet

Drömmen om körkortet

Att lyckas ta körkortet är för många en efterlängtad frihet.

Gör man det på rätt sätt och är motiverad behöver det heller inte vara svårt, dyrt, krångligt eller ta särskilt lång tid.

-Det handlar om kvalitet och inte kvantitet, berättar Ivica Milovan som är körskollärare och ägare av Ställets Trafikutbildning på Hisingen. -I grund och botten måste man ha bestämt sig innan för att detta verkligen är det man vill, och inte att man kommer hit för att ens mamma och pappa eller ens arbetsgivare vill det. Då kan det bli en dyr affär. En del tror kanske att det skulle vara bra för trafikskolorna att utbildningen tar tid, men så resonerar inte jag. Den bästa reklam jag kan få är nöjda elever som lyckas ta körkortet snabbt. Ingen är gladare än jag om de är redo för uppkörning redan efter fem lektioner.

Samtidigt betonar Ivica att skolan som är ansluten till Sveriges Trafikskolors Riksförbund går i god för att elevens teoretiska och praktiska kunskaper är av hög standard när det är dags för körkortsprov. Dessa, både det teoretiska och praktiska provet utförs på Trafikverket. -Jag har som princip att bara släppa fram någon jag själv skulle vilja möta på vägarna, berättar Ivica.

En anledning till att så många som gått på Ställets Trafikskola lyckas med sina körkort är de förberedande prov de får göra på skolan innan det är dags för slutprov. -På teoriprovet här på skolan har mina elever en felmarginal på 2 frågor, där ligger de på 68 rätt av 70. När de kommer till Trafikverket är gränsen för godkänt prov 52 rätt av 65 frågor. Då förstår man att de som gått hos mig klarar slutprovet, säger Ivica.

Utbildningarna på Ställets Trafikskola kan skräddarsys efter elevens önskemål och på tider som passar eleven själv. Genom ett smart onlinebokningssystem går eleven enkelt med egna inloggningsuppgifter in på nätet och bokar de tider som passar. Riskettan med information om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i trafiken hålls en gång i månaden och man kan även genom trafikskolan boka in sig på Risktvåan med halkkörning som hålls på Stora Holm. På skolan hålls även handledarkurs för privat övningskörning.

Ivica berättar att det är många som blir glada och tacksamma när de tagit körkortet. En gång fick han till och med en tavla som tack. -Det är många som säger att det här var tack vare mig, men då säger jag att det här har ni gjort själva, allt jag gjorde var gav er chansen.

www.stalletstrafik.se