Stickning som livsstil

Stickning som livsstil

Eva Andersson började sticka redan som femåring och har ägnat sig åt stickning i femtio år. Det hon inte vet om hantverket är inte värt att veta.

Sedan 20 år driver hon Stäkets Hantverk & Design i Järfälla med butik, webbshop och regelbundna stick- och virkkurser.

– Det finns så många olika skäl till att man stickar, berättar hon. -Ett av de viktigaste tycker jag är den kreativa biten där man får skapa något med händerna vars resultat blir något användbart, en gåva eller ett härligt plagg som passar en själv.

Eva berättar att hon alltid har 10-15 stickprojekt igång samtidigt, och olika sådana för olika situationer. En del passar på pendeltåg eller väntrum, en del som rent social prat-stickning medan andra lite större projekt passar bra i lugnet hemma i soffan.

Hälsoskäl för stickning
– En annan väldigt god anledning till att man stickar är just den avkopplande och avstressande effekt det har på kroppen, säger hon. -Forskning har visat att bara 20 minuters stickning kan sänka pulsen med elva slag i minuten. Det är lika effektivt som yoga och meditation och det finns exempel på folk som stickat sig ur en utbrändhet, tillägger hon.

Eva färgar sina garner själv och eftersom hon också blandar pigmenten själv blir resultaten unika färger och det finns en mängd olika att välja mellan för kunderna. -Jag färgar efter lust och det jag känner för just då. Det blir nytt hela tiden och dessutom kan en färg se olika ut på olika typer av garn beroende på att olika fibrer tar upp färgen på olika sätt.

Det val av garn man gör vid ett stick- eller virkprojekt ska man låta ändamålet och plagget avgöra, berättar Eva. -Sockor vill man ju ha slitstarka, så ett sockgarn förstärker man ju lämpligen med nylon till exempel medan en halsduk vill man ha mjuk och skön och där kan man använda ull-, kashmir- eller silkesgarn. Silke har ju den stora fördelen att det svalkar när det är varmt och värmer när det är kyligt, säger hon. -Ullgarner är hållbara och miljövänliga, i dubbel bemärkelse eftersom de är självrengörande. Ett ullplagg tvättar man inte sönder utan hänger för att vädra, gärna utomhus vid hög luftfuktighet, berättar Eva.

Stort sortiment
I sin butik, där Eva har samma sortiment som på webben, erbjuds förutom ett stort utbud av olika garner av mohair, silke, alpacka, kashmir, ull och jak också mängder av stickrelaterade accessoarer som stickor, redskap och litteratur. Kurser håller hon regelbundet i egen regi och ibland blir hon inbjuden till andra ställen. En gång i månaden håller Eva i ett stickcafé ihop med en kompis, och den 23-25 februari kommer hon att närvara på den stora Sy- och hantverksfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Stäkets Hantverk & Design
Hemsida: www.staketshantverk.com
Instagramhttps://www.instagram.com/evaistaket/
Kontakt: eva@staketshantverk.com
Telefon: 0739–480104