Upplev Sofieros skönhet

Upplev Sofieros skönhet

Den vackra slottsträdgården Sofiero med sin magnifika blomsterprakt, sin anrika historia och sina evenemang lockar årligen tiotusentals besökare från när och fjärran.

De 30.000 vårlökar som planterades i höstas har kommit upp lagom till årets säsong för att hänföra nya och gamla besökare.

-Parken skiftar skepnad hela säsongen och är sig aldrig lik, vi erbjuder alltid nya upplevelser för att det ska vara spännande att komma tillbaka hit, berättar Annika Malmgren som är verksamhetschef på Sofiero Slott och Slottsträdgård.

-Nytt för i år är till exempel den nyuppförda Sofias bro som löper hela tolv meter över en av våra två rhododendrondalar. Den har fått namn efter drottning Sofia som under anläggandet av parken på 1800-talet hade önskat sig bron, vilket då aldrig blev av, men vi har nu genomfört hennes önskan, säger Annika. När Sofieros rhododendron blommar, kommer mängder av besökare för att njuta av prakten. Nu blir den upplevelsen tillgänglig även för de som tidigare av olika skäl inte kunnat ta sig ned genom ravinen. Från bron kan man se hela dalen från ovan med sin spektakulära blomning som sker i maj-juni.

Parken skänktes 1905 i bröllopspresent till prins Gustav Adolf, sedermera Gustav VI Adolf, och dennes första hustru Margareta av England, och fick så småningom under deras omsorg den prägel av blomsterpark den har än idag. Parken testamenterades 1973 till Helsingborg stad som arbetar för att förvalta, men också förnya, parken till förnöjelse för alla som årligen får chansen att uppleva den.

Aktuella evenemang
Sofiero fylls med inspirerande innehåll under hela säsongen. Det kan vara exklusiva evenemang såsom Vårblom i kruka 5 maj och Sommar i färg 4 augusti där besökarna i mindre grupp får guidning, workshops och förfriskningar. Men även guidade turer bland parkens vårflor, Rhododendronblommor och sommarflor. Utställningar finns på plats både i slottet och orangeriet för att ge en spännande kontrast till trädgård, slott och park.

Street art garden pågår mellan den 25 maj – 16 september i orangeriet. En utställning där Millo, världsberömd street art konstnär från Italien, kommer att skapa en målning som Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt förvandlar till en tredimensionell upplevelse med växter och blommor. En unik kombination av street art som kommer att lämna väggen och flyta ut i rummet i en konstruktion skapad av växtlighet. Utställningen genomförs i samarbete med Kulturhotellet i Helsingborg. I slottet kan man besöka Drawing Nature 16 juni – 16 september. Ett återkommande inslag, men med nyskapande och experimentlusta varje år, är den stora Trädgårdsfesten i augusti. Ett evenemang med över 20 färgsprakande år bakom sig – men som bjuder på nya upptäckter varje gång.

Mycket populärt är också Barnens Sofiero.
-Här finns de ursprungliga Kungliga lekstugorna kvar där barnen kan leka och klä ut sig till prinsar och prinsessor och Prins Oscars sagoskog med talande träd. När man lägger örat mot dem får man höra berättelser, sagor eller spännande ljud, berättar Annika.

De kungliga lekstugorna har premiär med ett stort barnkalas den 6 maj kl.11-16 fylld med roliga aktiviteter och Sagoakuten Lilla Vilda Teatern som rör sig runt på området.

Här finns också stora gräsytor för picknick eller lekar som krocket och Sofieros Slottsrestaurang, med utsikt över Öresund och Danmark vilken är rankad som en av Sveriges bästa restauranger.

www.sofiero.se