Omsorgsfullt hantverk med gamla anor

Omsorgsfullt hantverk med gamla anor

Stefan Modigh har hållit på med järnsmide i hela sitt liv. Varför det blev just järnsmide har sitt svar ändå tillbaka till 1800-talet då Stefans släkt började arbeta med smide. När lusten att skapa blev för stor valde Stefan, som tidigare arbetat som dataingenjör, att satsa allt på sin nuvarande smidesverksamhet.

På Smidigemodigh, som företaget heter, arbetar de med allt ifrån stora grindar, räcken och staket för utomhusbruk till specialdesignat inredningssmide. Genom att kunna anpassa sig efter kundens idéer är man en av de få i Sverige som kan leverera ett gediget hantverk i järn.

 – Det känns både roligt och mycket speciellt att vi i flera generationer varit verksamma som smeder i släkten. Att få arbeta med ett riktigt hantverk är väldigt roligt, jag måste hitta hela tiden hitta nya lösningar och konstruktioner vilket gör det extra spännande, berättar Stefan Modigh, smed och ägare av Smidigemodigh.

Smide med gamla anor
Så tidigt som 1817 började släkten Modigh arbeta med smide och det är nu fem generationer som släkten varit verksam inom yrket. Redan som femåring fick Stefan vara med i hans morfars smedja. Men under tonåren var det datorer som blev det stora intresset och Stefan har bland annat arbetat som programmerare med inriktning industriella robotar. Efter några år inom yrket tröttnade han och började intressera mer för sin pappas yrke. När företaget startades var det begränsat enbart till fritiden, men ryktet om det goda hantverket spred sig och sedan 2012 lägger Stefan all sin tid på verksamheten.

– Vi fortsätter hela tiden med att utveckla verksamheten. Nu senast har vi kommit på en egen ytbehandlingsmetod, för att få till en så varaktig och snygg patina som passar inredningsmaken, säger Stefan och fortsätter.
– När man arbetar med järn så blir hållbarheten en helt annan. Designen kan vara luftig och stilren men ändå behålla stabiliteten, berättar Stefan.

Specialbyggda trappor och staket
På Smidigemodigh designar, tillverkar och monterar man olika typer av smidesverk. Genom att kunden kan komma med önskemål och idéer har företaget goda förutsättningar att skapa ett så personligt smidesverk som möjligt. Stefan och hans medarbetare har en enorm kunskap inom alla områden som gäller smide. Skapelserna tar sig mycket olika karaktär och man bygger bland annat grindar, balkongräcken, möbler, staket, vin och whiskyställ.

Företaget har nu även börjat tillverka specialbyggda trappor både för utomhus och inomhusbruk, självklart går även dessa att få med en helt egen design och uppbyggnad.

– Vanliga trästaket ruttnar på några år om de inte underhålls. Därför har vi utvecklat en typ av metallstaket som är underhållsfri och dessutom kan monteras i sluttningar. Eftersom allt vi konstruerar är specialtillverkat utifrån kundens specifika önskemål blir varje produkt mycket unik, avslutar Stefan.

Se www.smidigemodigh.se eller på Facebook för mer information.