Samarbete är A och O

Samarbete är A och O

Ett par mil utanför Skellefteå ligger Skråmträsk Saloon. Här kommer arbetslag och ledargrupper för att lyssna på föreläsningar och delta i olika övningar där utveckling och förbättrad gruppdynamik står i centrum.

Till er tjänst och i en unik westernmiljö, saloonens egen sheriff vars motto lyder; problem löser man bäst tillsammans.

Mikael Lundgren självutnämnd sheriff på Saloonen i Skråmträsk har länge fascinerats av hur ett bra samarbete på arbetsplatsen kan lyfta ett företag. Med tidigare erfarenhet inom operativ räddningstjänst och föreningsliv vet han hur viktigt det är att vara en i gänget.

– Det är spännande att arbeta med gruppdynamik och se hur den kan utvecklas. Finns det en negativ stämning eller ett orosmoment på en arbetsplats är det väldigt lätt att det sprids och påverkar arbetet. Jag vill hjälpa människor att odla en positiv kultur på arbetsplatsen.

Lockar fram människors tillgångar
Verksamheten erbjuder specialinriktade och företagsutvecklande seminarier och föreläsningar för ledare, chefer och arbetslag. Ofta genomförs samarbetsövningar där man efteråt utvärderar och diskuterar hur och varför övningen gick som den gick.

– Det finns såklart fina konferenslokaler på andra ställen men just den här platsen är väldigt speciell, att komma hit och uppleva den här gammaldags westernmiljön är både inspirerande och rogivande. Upplägget styrs helt utifrån förutsättningar och önskemål med ett för deltagarna anpassat innehåll och övningar, säger Mikael och fortsätter.
– Under en heldag här i Saloonen bjuder vi oftast på långkok med högrev och chili. Finns det tid och lust kan vi också ordna femkamp där man kan få pröva på att kasta yxa eller lasso.

 Tillsammans kan vi flytta berg
Med olika verktyg och övningar förs gruppen närmare varandra. Genom att respektera varandras olikheter och se dem som tillgångar omvandlas de till en gemensam kraft där alla individer lyfts för att arbeta mot samma mål.

– Målet med verksamhetens föreläsningar och praktiska övningar är att arbetsplatsen ska bli en trygg zon med en positiv stämning, där folk trivs och mår bra. På så sätt ökar företagets produktivitet och man kan se att antalet sjukskrivningar minskar både på kort och lång sikt, säger Mikael.

Med bygden i hjärtat
En central del i verksamheten är att uppmärksamma den lokala bygden, Mikael Lundgren avslutar och säger:

– Det är viktigt för mig att ge tillbaka till Skråmträsk och det gör jag bland annat genom att arrangera en countryfestival varje år i området. Festivalen är en mindre tillställning för hela familjen, där alla åldrar är välkomna.

www.skramtrasksaloon.se