En interaktiv textilresa i Mark

En interaktiv textilresa i Mark

Många känner redan till begreppet ”textilriket”. Men desto färre känner till att det var i Rydal som grunden lades för vad som skulle komma att bli Sveriges textilmecka under en lång tid.

För den som är intresserad av att uppleva en viktig del av landets textilarv, rekommenderas ett besök till Rydals Museum och spinnerifabriken som en gång sysselsatte 325 personer.

Året var 1967 och Rydals Spinnerifabrik hade upplevt en blomstrande framgång under många år Men med en ökande konkurrens från utlandet som lockade med bättre priser, var fabriken till slut tvungen att varsla; en trend som tyvärr fortsatte. När den långlivade verksamheten tvingades lägga ner 2004, hade politiker med textilarbetarbakgrund redan för länge sedan insett vilket avtryck fabriken gjort för landets historia. Man satsade på ett museum i den gamla spinnerifabriken och Rydals museum öppnade 1985. Besökare från både när och fjärran har sedan dess lockats av museets utbud.

– Rydals Museum är ett interaktivt museum som berör alla sinnen. Många gäster reagerar exempelvis på att lukten av oljan som användes i maskinerna i spinnsalen fortfarande finns kvar och påminner om de forna glansdagarna. Vi arrangerar ofta guidade visningar av lokalerna. Då körs vissa maskiner igång av en av maskinteknikerna som jobbade här fram tills verksamheten lade ner, berättar Christina Shearer, intendent på Rydals Museum.

Museet består dels av tillfälliga utställningar med varierande teman. Men även en permanent utställning som låter besökaren ta del av betydelsen som verksamheten hade för textilrikets framväxt. För efter ett par år var Rydals Spinnerifabrik bara en av många verksamheter som utnyttjade kraften från Viskan för att driva sina maskiner.

– När fabriken etablerades här växte samhället Rydal fram till en blomstrande ort. Och än idag finns här så mycket bevarat av brukssamhälleskaraktären att Rydal är riksintressant. För den som vill uppleva historien rekommenderas inte bara ett besök till museet, utan även att man tar sig tid att promenera i Rydal och exempelvis se de gamla arbetarbostäderna. Man kan också få en cykelupplevelse och ta sig runt i Mark för att titta på de för området så speciella förläggargårdarna. Ett besök hit rekommenderas varmt för såväl stora som små, avslutar hon.

www.mark.se/rydalsmuseum kan du läsa mer och hitta alla aktuella dagar då det arrangeras kostnadsfria visningar. Hemsidan uppdateras även med dagar som maskinteknikern medverkar och startar upp maskiner på museet. Vid frågor kan du höra av dig på 0320-21 83 00 eller via ett mail till rydalsmuseum@mark.se

Rydals Museum finns även på sociala medier:
Klicka här för att komma till museets Facebooksida
Klicka här för att komma till museets Instagram

Sommarens öppettider:

3 juli – 19 augusti
Tisdag, onsdag, fredag             12.00–17.00
Torsdag                                        12.00–19.00
Lördag och söndag                    12.00–16.00

Ändring 19e augusti

 

Öppettider:

Gäller fr.o.m. 20 augusti
Torsdag                                       12.00–19.00
Fredag, lördag, söndag            12.00–16.00

Tillfälliga utställningar på Rydals Museum

 Anne Frank – Om jag bara får vara mig själv
Datum: Pågår nu – 27 januari 2019
En utställning som väcker frågor kring unga människors rätt att bestämma över sin identitet. Då och nu. Utgångspunkten tas i berättelsen om Anne Frank. Utställningen är producerad av Anne Frank House och Forum för levande historia.

Guldkorn ur medlemmars samling
Datum: 15/9 – 11/11
Marks Konstgille uppmärksammar sitt 60-årsjubileum genom en utställning där medlemmarna själva fått välja ut personliga favoriter ur sina egna samlingar.

En flitig Örbyflicka – ett konstnärsliv
Datum: 20/9 – 21/10
En utställning av Johannes Leyman om sin mor, konstnärinnan och illustratören Barbro Elmqvist – Leyman (1912 – 2003), verksam med Göteborg som bas.