Visslande konst och mekaniska målningar

Visslande konst och mekaniska målningar

Visslande keramik och konst baserad på matematik; sommarhalvåret innebär nya och häpnadsväckande utställningar på Rydals Museum i Marks kommun.

Men våren och sommaren innebär även ett par evenemang som garanterat kommer inspirera besökare med intresse för vävning och nycirkus.

Det är få gånger som uttrycket ”bara fantasin sätter gränser” passar bättre än när det kommer till konst. I år blir det kanske lite extra tydligt på Rydals Museum. Här arrangeras nämligen två utställningar som verkligen krävt mer än en smula kreativitet och planering för att uppstå.

23 maj – 15 september
Vindens Monolog – Ljudande keramik Mario Rojas
När det kommer till visslande keramik är det få som kan undvika att förbryllas. I utställningen Vindens Monolog visar Mario Rojas sina tolkningar av visslande kärl. De tros ha sitt ursprung i Chorrerakulturen i södra Ecuador för mer än 3 000 år sedan. Keramiken är formad på ett speciellt sätt för att få fram ljuden, men däremot är uttrycket Mario Rojas eget.

– Jag tror att Vindens Monolog kommer skapa nyfikenhet hos många besökare och bjuda på moment av överraskning. Jag kände själv inte till att det fanns visslande kärl tidigare. För att kärlen ska ge ifrån sig ljud krävs vatten som trycker ut luften och att kärlen sätts i rörelse. Det blir spännande att se hur vi löser det rent praktiskt med dessa konstverk. Jag tror att denna utställning kommer att fascinera när man hör ljuden och förstår hur kärlen fungerar, berättar Christina Shearer, intendent på Rydals Museum.

15 juni – 10 november
Morgan Ferm – Mekaniska målningar
Mekaniska målningar som rör sig hör kanske inte till vanligheterna. Men den som besöker Rydals Museum i år har möjligheten att förundras över industridesignern Morgan Ferms säregna målningar.

– Morgan Ferms konstverk är fantastiska av många anledningar. Han sysslar med avancerad konst som kräver goda kunskaper i matematik. Som jag förstått det så är det bland annat det som gör att han skapar denna typ av konst. Matematik och det gyllene snittet trollbinder honom. Allting är noga planerat och verken har inbyggda motorer som gör att de ändrar utseende i långsam takt. Det är väldigt meditativt att iaktta hans konst och det är industridesign på hög nivå. Vi är väldigt glada för att kunna arrangera utställningen just här då det hänger bra ihop med vår historia och maskinpark, berättar Christina.

10–11 maj
Dräll på Rydal
På Rydals Museum är vävevent i sig är ingen ovanlig företeelse. Men i år är det premiär för en helt ny satsning på Rydals Museum. Arrangemanget Dräll på Rydal är årets stora vävevent som ämnar ta tillvara på det ökande intresset för vävning. Under arrangemangsdagarna kommer uppskattningsvis 4000 textil- och vävintresserade besöka Rydal för att lära sig mer om vävning, ta del av historier och tekniker från aktiva konstnärer och hantverkare från Västsverige. Dräll på Rydal innebär en hel del utställare, föreläsningar och workshops som garanterat kommer att inspirera.

– Evenemanget är ett komplement till Svenska Vävrådets stora mässa som arrangeras var tredje år, nästa gång år 2020 i Halmstad. Anledningen till att just Rydals Museum blev platsen för arrangemanget är att arrangören Internationellt Vävcenter Sjuhärad håller på att etablera sig här. Det finns ingen vävlärarutbildning i Sverige idag, så deras ambition är att fylla det tomrummet. Vävcentrets etablering kommer bl.a. innebära att en kunskapsbank, utbildningar och ett bibliotek kan skapas i Rydal, som blir en mötesplats, avslutar Christina.

Dräll på Rydal besöks bl.a. av inga mindre än Annika Ekdal & Birgitta Nordström, som båda är välkända namn inom vävbranschen. Anmäl dig till de olika föreläsningarna via hemsidan redan idag för att säkra din plats.

Klicka här för att läsa mer om Rydals Museum och de olika utställningarna

Klicka här för att läsa mer om Dräll på Rydal samt boka plats till respektive programpunkt

Sommarens öppettider på Rydals Museum
Gäller mellan 2a juli – 16e augusti
Tisdag, onsdag, fredag // 12:0017:00
Torsdag // 12:0019:00
Lördag & söndag // 12:0016:00

Kostnadsfria visningar under sommaren
Under sommaren arrangeras två dagliga visningar tisdagfredag.

13:30 – Ett garn blir till (under visningen körs textilmaskinerna igång)

15:00 – Spår av livet i Rydal.

Nycirkusfestival på Rydals Museum
Sista helgen i juni kan du som besökare uppleva nycirkus på Rydals Museum. Nycirkusfestivalen är ett berikande, spännande och roligt kulturinslag i Marks kommun som riktat till alla åldrar. En festival fylld med kreativt skapande och hissnande nycirkusföreställningar med professionella världsartister. Läs mer genom att klicka här.