De håller kusten ren!

De håller kusten ren!

På grund av havsströmmarna är Bohuskusten särskilt utsatt för skräp från havet.

Detta är anledningen till att organisationen Ren & Attraktiv Kust fått en allt viktigare roll i kampen mot det marina skräpet. Med hjälp av Strandstädarkartan vill man få fler att engagera sig för att minska den marina plasten på stränder och i vikar.

Strandstädningen innebar en stor kostnad för kommunerna årligen. Det var någonstans ur den insikten som projektet Ren & Attraktiv Kust i Bohuslän föddes. Genom att skapa ett samarbete mellan Bohusläns elva kustkommuner såg man en möjlighet att med olika medel minska mängden skräp på stränderna – och i havet. Projektet har haft stor genomslagskraft och man har lyft upp problemet på regeringsnivå.

– Under 2017 samlade kommunerna, entreprenörerna och alla frivilliga in ca 300 ton plastskräp. Vår målsättning är att samla in 400 ton skräp under 2018. Om vi jämför det med de 100 ton som samlades in 2012 innan Ren & Attraktiv Kust fanns, så märker vi snabbt att våra gemensamma ansträngningar redan gjort stor skillnad, berättar Ulrika Marklund miljöstrateg och projektkoordinator på Ren & Attraktiv Kust.

Strandstädarkartan
Det webbaserade kartverktyget Strandstädarkartan är ett verktyg för att samordna aktiviteterna på kusten. Strandstädarkartan koordinerar insatserna och möjliggör samarbete mellan frivilliga strandstädare och entreprenörer som hämtar säckar.

– På kartan syns antingen grön, gul, röd eller vit flagga. Grön betyder att det är städat och klart, gul att det städats men att skräpet behöver hämtas upp och röd betyder att det finns städbehov. Med vit flagga markerar man om man planerar en egen städaktivitet. Kartan läses av kontinuerligt.

Vi kan inte garantera att hämtning och eventuell städning sker snabbt, men det viktiga är att man rapporterar in så vi också kan bli bättre på att kartlägga hur det ser ut och vilka behov som finns, fortsätter hon.

Plasten kan hamna i våra kroppar
Att samla in plastskräp är inte bara en fråga för alla fåglar och djur som håller till längs kusten. När plasten bryts ner till mikroplast misstas den för föda av havslevande djur, fiskar och skaldjur. Dessa hamnar så småningom på våra tallrikar.

– Vi ser det som en unik mobilisering av människor och myndigheter för en gemensam mission – att städa stränderna från plast.

Det bästa tillfället att göra något åt saken var för 20 år sedan, det näst bästa tillfället är idag, avslutar Ulrika.

Den 14 till 21 juni kan du träffa Ren & Attraktiv Kust på Volvo Ocean Race Stop-Over i frihamnen i Göteborg. Vi kommer också att delta under Västerhavsveckan 4-12 augusti samt finnas med på Marstrand Boat Show 24-27 augusti.

Alla kan bidra. Ingen kan göra allt men många kan göra mycket.

www.renkust.se hittar du mer information om Strandstädarkartan som du kan använda på din dator, smarta telefon eller surfplatta.

Hör av dig på 073-092 46 64 eller 070-363 42 08 om du vill veta mer om hur du kan vara med och bidra till att Bohuskusten i framtiden inte blir mer känd som Skräpkusten.

Strandstädarkartan – ett interaktivt hjälpmedel i kampen mot marint skräp
Skräpet i våra hav i siffror:

– 220 000 kubikmeter skräp hamnar varje år i Nordsjön.
– 8 000 kubikmeter skräp spolas i land på den svenska Bohuskusten varje år.
Det motsvaras av ca 120 badkar/dygn – 43 800 badkar/år
– 86 procent av skräpet som hittas utmed Bohuskusten är plast.
– 2050 väntas vi använda dubbelt så mycket plast som i dag.
– 1,3 miljarder plastpåsar gör vi av med i Sverige varje år.
– 450 år tar det för en pet-flaska att brytas ner.