Handgjort glashantverk sedan 1810

Handgjort glashantverk sedan 1810

I den levande glashyttan på Reijmyre Glasbruk 1810 möts du av en glödande kreativitet i en inspirerande miljö året om.

Här, på ett av landets äldsta glasbruk, produceras unika och vackra glasföremål för hand, utan maskiner. Precis som man har gjort i över 200 år.

I de djupa skogarna strax norr om Norrköping växte ett glasbruk fram i början av 1800-talet. Här fanns det gott om naturresurser som skog och kvarts att ta tillvara på, och i samband med att Sverige lämnade ifrån sig Finland så förlorade vi de finska glasbruken och efterfrågan var stor. Istället ville man uppföra ett nytt glasbruk här i trakten som skulle förse landet med glashantverk av högsta kvalitet, och Reijmyre Glasbruk var fött.
Idag har drygt 200 år passerat och även om mycket har hänt under åren, så står tiden på ett sätt ändå stilla. Reijmyre Glasbruk producerar fortfarande glas av högsta kvalitet, och man gör det i mångt och mycket på samma sätt som när man började.

Här använder vi inte någon maskintillverkning eller importerar glas, utan vi gör allting för hand och det är vi ganska ensamma om idag. För oss är jätteviktigt att behålla glastradition oh det genuina hantverket. Vi använder till och med i princip samma verktyg som användes på 1800-talet, säger Lena Adamsson, administratör och ”alltiallo” på Reijmyre Glasbruk.

Reijmyre Glasbruk producerar en mängd olika glasföremål och under åren har flera betydande formgivare fått utlopp för sin kreativitet i sortimentet. En av de kanske mest framstående är Margareta Hennix som varit representerad på glashyttan sedan 1993.

Hon har gjort många av våra storsäljare, som glasservisen Basic, berättar Lena.

Upplev den fascinerande glaskonsten
Hyttan är öppen hela året för den som är nyfiken på hur produktionen av glaset går till. Glasblåsarna har en gedigen yrkeskunskap och visar upp hur glaset formas från en glödande, mjuk massa till en vacker, färdig produkt. Det är en fascinerande resa där du kommer nära inpå det unika hantverket och får känna värmen från de glödheta ugnarna.

Man får vara med och se hur hela kedjan går till och titta på när de blåser glas och slipar mönster. För grupper kan man boka en guidad tur eller prova på att blåsa glas själv. En väldigt spännande upplevelse, säger Lena.

På Reijmyre Glasbruk är man inte bara unika i sin övertygelse om att hålla hårt i den manuella produktionen, man har också valt att arbeta med ett av det svåraste och mest genuina sättet att tillverka glas på; den så kallade drivtekniken. Bland annat är glasservisen Antik och Slottet tillverkade på detta sätt.

Vi är specialister på drivtekniken där glasblåsaren formar glaset för hand. Det tar 10–12 år att lära sig och det är långt ifrån alla som har fallenhet för det. För att se om ett glas är drivet kan man vända upp och ner på det och titta och känna under foten där det finns ett märke efter punteln, verktyget man använder, förklarar Lena.

En heldagsutflykt
Runt om glasbruket har det växt upp en hantverksby där du med lätthet kan gå runt och strosa ett par timmar och titta in i butiker, utställningar eller avnjuta något gott. Här finns även Bruksbutiken där du kan fynda glas till fabrikspriser. Med jämna mellanrum sker det också olika typer av event och arrangemang i området, så som Rejmyre Marknad och festivalen Skogsröjet som årligen lockar tusentals besökare.

Det finns mycket att uppleva här och jag önskar att alla fick se hur det faktiskt går till att producera munblåst glas. Hade man sett allt det gedigna arbete som ligger bakom, så hade nog alla tyckt att vårt glas är förvånansvärt billigt, avslutar Lena.

Klicka här för att komma till webbutiken

Klicka här för att komma till Reijmyre Glasbruk på Facebook

 

www.reijmyreglasbruk.se