Klassisk rejäl husmanskost

Klassisk rejäl husmanskost

Frida Granström och Maja Larsson är två unga driftiga kvinnliga företagare som driver Redimat Restaurang och catering på Badhusgatan i centrala Helsingborg, där rejäl husmanskost serveras efter ledorden lantligt, rustikt och hemlagat.

De har båda arbetat med mat sedan 15 års ålder och har sedan dess hunnit skaffa sig en gedigen erfarenhet av branschen på olika restauranger runt om i Sverige samt under två års tid drivit Emmaboda Golfkrog där allt började.

-Vi träffades på restaurangskolan i Åre och sommaren året efter studenten tog vi över den tillsammans, berättar Frida.

-Att vi kom att driva Golfkrogen var egentligen en slump och började med att en kompis till pappa skojade och sa att vi borde ta över den. Men det ena ledde till det andra och efter att vi kom tillbaka från en resa till Australien tog vi steget, fortsätter hon.

-Vi kunde inget om att driva restaurang själva även om vi var duktiga på mat, säger Maja och tjejerna berätta vidare om hur driften av ett företag och en restaurang innebär så mycket mer än att bara laga god mat och att vara serviceminded.

Ny utmaning
I och med att det gick så bra att kompisparet redan första året dubblade omsättningen stärktes självförtroendet mycket. Det gjorde att de vågade sig på nya utmaningar, som att starta restaurang i Sveriges näst krogtätaste stad. Badhusgatan är en centralt belägen liten sidogata bara fyra minuter från centralstationen, men den är undanskymd.

-Den ligger bra till, men man måste nästan veta att den finns här för att hitta hit, det är inte många som går på den här gatan, säger Maja.

Inom ett par år ska dock gatan bli gågata vilket gör den lättillgängligare. Restaurang Redimat har under kort tid klättrat upp på listan top 10 i Helsingborg och har väldigt många återkommande matgäster då luncherna nästan alltid är fullsatta.

Med en pensionärsrabatt efter 13.30 är man populära bland de äldre, och innergårdens 35 platser kompletteras av 60 stolar inomhus. Källarlokalen är mysigt murrig och mörk med putsade tegelväggar och italiensk feeling.

Egna recept
-Vi lagar allt själva från grunden på recept som vi själva kommit på, berättar Frida.

-Vi är båda uppväxta på bra traditionell mat. Så man kan kanske karaktärisera vår mat som det man fick hos mormor med lite nytänkande, tillägger Maja som berättar att de börjar dagarna med att baka två olika bröd och två olika kakor till luncherna vilka serveras måndag till fredag men har också en varierande kvällsmeny som är väldigt populär.

-Varje torsdag och fredag har vi afterwork och vi har ibland haft öl- och vinprovning också, säger Frida. -Det är populärt men när vi börjar med julborden och brunchen i november så är det alltid fullsatt, tillägger Maja.

Rejält uppskattade för sin mat blev Frida och Maja nu i somras på HX-festivalen i Helsingborg då man serverade mat och fick en lysande recension i Helsingborgs Dagblad med bäst matbetyg på hela festivalen.

-Vi hade konstant kö hela dagen, berättar Maja och Frida fyller i: -Det var verkligen jätteroligt, vi trodde det kanske skulle komma några hundra men vi hade 900 första dagen och 1400 andra dagen.

Redimat erbjuder även catering där man kan skräddarsy menyer efter budget och önskemål till bröllop och fester.

www.redimat.se