Stor passion för porteröl på restaurangen vid klippan

Stor passion för porteröl på restaurangen vid klippan

Redan på 1800-talet såddes ett frö till det som idag är Porter Pelle. Namnet kommer ifrån en gammal anställd vid Carnegiebryggeriet som tidigare varit ett av de större bryggerierna i Göteborg.

På samma plats vid klippan huserar idag den trevliga restaurangen, som blivit en mötesplats för alla som vill äta och dricka något gott, inte bara porter.

– Hela verksamheten baseras på historia och de som besöker oss vare sig det är på en utekväll, konferens eller på något av våra evenemang kan var säkra att uppleva något nytt och spännande, berättar Björn Lager som tillsammans med Evamona Lager och medarbetare driver Porter Pelle.

Portermuseum
Carnegies porteröl har för Björn länge varit ett stort intresse och idag har han världens största samling av minnessaker från det gamla bryggeriet. Allt ifrån reklamaffischer till askfat och öltunnor från förr finns att beskåda i det portermuseum Björn byggt upp. I samband med besöket på restaurangen går det att boka in en vandring runt det stora området och i museet.

Namnet Porter Pelle hittades i böcker om Carnegies bryggeri. F Petterson Lang som han egentligen hette var en riktig karaktär som genom sitt arbete som bokhållare vid Carnegie hade koll på det mesta runt om i Göteborg.

– Det är en riktig person som vi döpt verksamheten efter och inget påhitt.
– Historian kring området här nere vid klippan är enorm. De första stegen till bryggeriet togs redan 1836 då köpte Carnegie upp de Lorentska socker- och porterbruket. Under ölprovning eller portervandring får vi ta del av den oerhörda historik som hela området på ett sätt kretsar kring, säger Björn och fortsätter.
– Porterns historia i Sverige är lång och mellan 1922–1955 har vi till och med fått drycken utskriven av läkare. Carnegie är idag det äldsta svenskregistrerade märket som fortfarande säljs.

Upplevelser, evenemang och konferens
Det finns en hel del kringaktiviteter bland annat arrangerar bistron ölprovning där man får lära sig allt om den mörka ölsorten. På portervandringar får alla deltagare lära sig mer om Carnegies historia vid klippan. Sedan bjuds det även på några olika porter och alltihop avslutas med en mustig portergryta.

På de två pråmar som ligger precis utanför restaurangen finns goda möjligheter till en trevlig och annorlunda konferens. Med flera mötesrum där ett av rummen är placerad under vatten finns allt som krävs för en lyckad sammankomst.

– Det händer en väldig massa på restaurangen, under hösten kommer bland annat Thorsten Flinck hit och spelar, vilket självklart är en stor sak. Upplevelsen är en viktig del i verksamheten, avslutar Björn.

Porter Pelle är en plats där historia, umgänge, mat och dryck möts på ett fängslande sätt. Under hösten och vinter sker massor med roliga evenemang och den 4 november är det även premiär för Porter Pelles egen whisky.

www.porterpelle.se