JUST NU: Sverige under attack

JUST NU: Sverige under attack

Är du förberedd när rubriken pryder medierna? Fredrik på Överlevnadsbutiken.se är inte den som vill sprida panik, snarare tvärtom.

Att förbereda sig på en krissituation behöver inte vara mer dramatiskt än att ha en brandvarnare hemma.

Trots att situationen i världen är mer orolig än på länge, behöver en krissituation inte innebära att ett världskrig bryter ut. Att allt fler idag väljer att flytta in i städerna kan exempelvis orsaka problem på elnät och vattenledningar som inte hunnit anpassas för antalet invånare. Mer troligt än att en kris av allvarligare art uppstår, är det alltså med t ex odrickbart vatten, elavbrott eller avbrott i fjärrvärmeförsörjningen. Men oavsett situationens allvar så kan en kris inträffa när som helst på dygnet och pågå i allt från timmar till flera dygn.

– Vi är noga med att ha både brandvarnare och brandsläckare i våra hem. Men det är inte som att vi går runt och väntar på att det ska börja brinna bara för det. Vi är långt ifrån lika förberedda ifall elen skulle gå eller på någon annan händelse som gör att vi blir fast i våra hem, säger Fredrik Qvarnström, grundare av webbutiken Överlevnadsbutiken.se.

Prepping ökar
För inte alltför länge sedan gick myndigheterna ut med rekommendationen om att man bör vara förberedd på att klara sig en vecka utan krishjälp. Något som innebär att man åtminstone bör vara förberedd genom att ha ett litet lager med nödproviant i form av mat och vatten. Fredrik har drivit webbutiken Överlevnadsbutiken i fyra år och har märkt av ett ökande intresse för att ”preppa”.

– Man är mer medveten om att situationer faktiskt kan inträffa idag. Ett exempel är de stora mängder regn som Sverige drabbats av på senare år. Jag tror att folk börjar inse att de inte är rätt utrustade för den typen av nödsituationer. Jag trodde att kunderna främst skulle bestå av folk på landsbygden som kanske är mer utsatta. Men om man tittar på leveransadresserna så är det väldigt varierat, fortsätter han.

Överlevnadskit
Inne i webbutiken hittar du färdiga kit för överlevnad i hemmet eller vildmarken. Men även produkter för att underlätta livet vid mindre kriser som bilhaverier, oväder, strömavbrott, snökaos eller tågförseningar. Men det är inte helt lätt att veta hur ett lämpligt kit för krisberedskap ser ut.

– Rent vatten är ett måste vid en krissituation. Därför kan ett vattenfilter och vattenreningstabletter vara en väldigt smart sak att ha hemma. Ett stormkök och en ficklampa är även otroligt viktigt att ha i beredskap. Men därtill är en vevradio en bra investering. Många glömmer nämligen bort hur viktig tillgången till information är vid krissituationer. Det är inte alltid man kan ladda telefonen i sådana situationer. Det är aldrig fel att vara förberedd, avslutar han.

www.overlevnadsbutiken.se hittar du mer information och utbudet. Vid frågor kan du höra av dig på 072-262 16 85 eller via ett mail till info@overlevnadsbutiken.se

Fredriks tips på ett bra nödkit
– Ficklampa och extrabatterier
– Stearin- eller värmeljus samt tändstickor och tändare
– En batteridriven eller handvevad radio
– Ett campingkök och matvaror som kan förvaras i rumstemperatur
– Våtservetter för att tvätta sig
– Dunkar med dricksvatten
– Sovsäck och filtar