Osbyborgen firar 60-årsjubileum!

Osbyborgen firar 60-årsjubileum!

Borgen kulturcentrum i lilla Osby har en fantastisk biograf och en av Skånes största teaterscener.

Huset rymmer utöver detta restaurang och fullständig konferensservice för små eller stora sällskap. I år firar både biografen och teatern 60 år.

Med bara 13 000 invånare måste nästan Osby vara en av Sveriges kulturtätaste kommuner. -Ja, vi har väldigt många kulturintresserade, och en hög besöksfrekvens på våra arrangemang, och det även om man jämför med storstadsområden, berättar Lars Pettersson som är huschef på Borgen.

Biografen är en gammal fin salong med 290 fasta stolar och ytterligare åtta handikapp-anpassade platser. Den är försedd med en stor balkong på övre plan. Här kan man se film året om, och Borgen huserar ett flertal filmklubbar som bland annat visar dagbio, svensk film och knattebio samt livesändningar från flera stora kulturella arrangemang runtom i världen.

Rikskänd teaterscen
Som teater är Borgen rikskänd som en av södra Sveriges största teaterscener. Regelbundet kommer turnerande teatersällskap utifrån för att gästspela på Borgen. -Vi har väl ungefär 3–4 stora uppsättningar per halvår, och även publik som är tillrest utifrån, säger Lars och berättar: -När Cullbergbaletten var på turné var det här den enda scenen i hela södra Sverige där de kunde sätta upp utanför storstäderna. Nu den 10e februari har vi premiär för Malmö Operas uppsättning av Godspell.

På Borgen händer även mycket annat. Konsertföreningen arrangerar regelbundet konserter här och en återkommande traditionell nyårsrevy som i det närmaste är utsåld redan med en månad kvar till premiär. Vi har också utställningar. En vägg i foajén har vi permanent vikt åt lokala amatörkonstnärer. Den är så populär att det alltid är kö till att få ställa ut. Det kan vara oljemålningar, foto, broderier eller keramik till exempel, säger Lars.

Som största lokal i kommunen för kulturverksamhet lämpar sig också Borgen väl för konferens. Restaurangen har möjlighet att anpassa och specialkomponera menyerna, och det finns gott om såväl stora som små mötesrum med modern AV-utrustning.

Stort 60årsjubileum
Att Borgen fyller 60 år i år kommer att firas stort helgen den 3e och 4e mars. -Det blir en fantastisk helg med många tillresta, säger Lars. -Lördagen viker vi åt teater med Anna Mannheimers och Peter Apelgrens pjäs Döden- andra sidan e ni klara? Den har setts av över 100 000 personer i nuläget och det är enda stället utanför Stockholm och Göteborg den visas, berättar Lars och tillägger: -Kvällen avslutar vi sedan med en stor festmiddag.

Söndagen viks åt en filmfestival, och där är inte hela programmet klart än, men Lars avslöjar att man bland annat kommer att visa någonting från år 1958, året då Osbyborgen uppfördes.

-Sen har vi en del andra spännande nyheter för året som kommer. I vår ska vi börja med sändningar från olika konstmuséer runtom i världen. Det blir en personligt guidad tour med en guide som berättar om konstverken och konstnärerna. De kommer att vara textade på svenska. I mars kommer vi att ha en om Michaelangelo. Det blir ett spännande år, säger Lars.

www.osbyborgen.se

Klockaregatan / V. Storgatan, Osby

Tel: 0479 – 125 25