Roberts glaskonst fascinerar hela vägen till Japan

Roberts glaskonst fascinerar hela vägen till Japan

Roberts öländska glaskonst är inte bara unik här i Sverige. När en japansk delegation hörde av sig till Robert Oldergaarden, hade han knappast kunnat ana hur stor fascinationen för hans konst faktiskt var i landet i öst.

Det är dels hans bemästrande av de gamla Graal- och Arielteknikerna som medfört att han precis kommit tillbaka efter sex veckor i Hokkaido.

Robert Oldergaarden är en välrenommerad glaskonstnär med bland annat 30 års erfarenhet från Orrefors. Det som kanske är mest unikt med hans konst är teknikerna han använder. Graal- och Arielteknikerna hör idag till tekniker som få utövar med sådan precision som Robert. Det är dels av den anledningen som Robert blev erbjuden ett stipendium av en japansk delegation.

– Jag kom precis tillbaka efter sex veckor i Hokkaido i norra Japan. Det var en fantastisk resa och jag kommer tillbaka med en oerhörd känsla av tacksamhet. Inte bara för att min konst är så pass uppskattad i Japan, utan även för att Japan är ett fantastiskt spännande land. Just Hokkaido påminner en del om Sverige. Trots det är det samtidigt otroligt stora skillnader när det kommer till sättet att tänka. Det är en otroligt ödmjuk och respektfull mentalitet där, berättar Robert Oldergaarden.

Mycket av Roberts konst är inspirerad av svensk historia och vikingar, men Roberts konst är inte bara unik när det kommer till motiven och teknikerna han använder. Varje verk är även unik i form av att det bara finns en av varje. Han tillverkar inga kommersiella serier med samma motiv. Kanske är det även en anledning till att hans konst tilltalar de som intresseras av unika konstföremål.

Glaskonsten skapar Robert på den vackra familjegården som gått i arv sedan 1700-talet.
Där har han byggt upp Oldergaard Glashytta i byn Triberga, mitt i världsarvet på sydöstra Öland. Med kalksten under fötterna, den öppna himlen över fälten och havet utanför eldar han på i hyttan och fortsätter skapa. Det är rikedom för honom.

Läs mer på www.oldergaard.se. Hör av dig på 0733 – 822546 eller via mejl till robert@oldergaard.se med dina frågor eller för beställning av Roberts glaskonst.

Gå en av Roberts kurser på Öland
Robert välkomnar dig till hans Oldergaard Glashytta på Öland/Triberga. Oavsett om du vill kika på hans konst eller om du vill delta vid någon av hans kurser i glasblåsning- eller smyckeskonst.