Nötknäpparen på Lorensberg i jul!

Nötknäpparen på Lorensberg i jul!

Den älskade julsagan Nötknäpparen är äntligen tillbaka! Göteborgarna har nu återigen möjlighet att njuta av denna klassiska julbalett för hela familjen med musik av Tjajkovskij när tre föreställningar den 21:a och 22:a december uppförs på Lorensbergsteatern. Men vänta inte med att köpa biljetterna för länge…

– Biljettförsäljningen är redan igång och går bra så vi väntar oss att det blir helt utsålt, berättar Sebastian Michanek, koreograf och kreativ producent för Nötknäpparen.

Sebastian är själv med i rollen som Claras morbror Drosselmayer, och han har tidigare bland annat arbetat som solistdansare på Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Han förestår även Svenska Balettskolan i Göteborg där han verkar som konstnärlig chef.

Professionella dansare
– Vår uppsättning består av en bra balans mellan barn och vuxna på scenen. Vi har anställt professionella gästdansare i karaktärsrollerna från bland annat den tidigare Göteborgsoperans balett och tidigare Stora Teaterns balett. De yngre dansarna består bland annat av elever från vår skola, samt från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm.

I en av rollerna, den som änkefru Rosenkvist, ser vi Maria Fahl Vikander som är mor till vår kända svenska skådespelerska och Oscarsvinnare Alicia Vikander.

– Alicia är faktiskt en gammal elev på vår skola, berättar Sebastian.

Elever i rollerna
Den unga Clara runt vilken allt det magiska händer spelas av Miranda Benramdane Fält och Elin Roos, båda elever på skolan. Ända sedan uruppförandet av baletten 1892 i St:Petersburg har många generationer världen över förundrats över karaktärer som President Silberhaus, Drosselmayer och Råttkungen och den trolska stämningen hos E.T.A Hoffmans berättelse där Clara med sin förtrollade nötknäpparsoldat sveps iväg genom ett magiskt snöflingerike på ett fantastiskt juläventyr. Sagan för henne in i ett underskönt pepparkaksslott där det bjuds på julens alla godsaker där Clara sen  i denna version av uppsättningen får möta Prinsen och Prinsessan som dansar Tjajkovskijs kända Pas de deux.

– Det är otroligt roligt att få sätta upp julens absolut juligaste föreställning, Nötknäpparen, här i Göteborg. Som barn älskade jag Nötknäpparen och såg den varje år! Nu skapar vi en helt ny version med vackra kostymer och sagolik scenografi där flera kilo snö kommer att falla ner över Lorensbergsteaterns scen i jul. Jag kan lova spännande koreografi och roligt skådespel när vi berättar om Claras juläventyr! säger Sebastian avslutningsvis.

www.notknapparen.se