Elda enkelt och miljövänligt

Elda enkelt och miljövänligt

Välj tändbriketter till grillkvällarna och höstens kommande eldningssäsong istället för att ösa på med tändvätska – på så vis eldar du både miljösmart och effektivare tipsar Niclas Petersson, VD för företaget Nicita som tillverkar Grillette tändbriketter genom återvunnet stearin.

För dig som vill elda miljösmart och ansvarsfullt är första steget att undvika tändvätska som både är skadligt för miljön och mer riskfyllt, framför allt för små barn som kan få i sig den giftiga vätskan. Sträva efter att använda så minimalt med tändmedel som möjligt och gör inte en brasa på tidningspapper och gamla pappkartonger. Med alternativet tändbriketter eldar du tryggt och säkert och tar samtidigt ansvar för miljön. Vi har pratat med Niclas Petersson som tillverkat och sålt tändbriketter sedan 1996 och är expert på miljösmart och säker eldning.

Vad är viktigt att tänka på när man tänder en grill eller brasa?
Man har alltid ett ansvar när man eldar, både för miljön och för omgivningen. Om du har en vedeldad kamin, spis eller ugn är det först och främst viktigt att den eldas med torr ved och inget annat. När det gäller att välja tändmedel ska du låta bli tändvätska som kan vara farligt både för dig och för miljön. Den som eldar med tändvätska inomhus riskerar en rökgasexplosion.

Hur fungerar Nicitas tändbriketter?
Allt du behöver göra är att bryta loss önskad stor brikett och tända fyr på den lätt håriga brytkanten med hjälp av en tändsticka för att få en kraftfull låga som brinner i gott och väl sju minuter. Du behöver inte använda mer än en brikett per brasa och de fungerar lika effektivt i klotgrillen som i braskaminen eller vedpannan.

Vad består din produkt av?
-Vi tillverkar våra tändbriketter av träspån och återvunnet stearin. Stearinet samlar vi in från miljöstationer i närheten där människor kan lämna in sina gamla ljusstumpar. Den som eldar kommer upptäcka många fördelar med våra tändbriketter som utöver att vara effektiva tändmedel inte sprider någon irriterande lukt utan bara har en svag stearindoft.

Dags att bryta eldningsvanorna
Niclas vet att det är svårt att bryta gamla vanor så som att elda med tändvätska men märker att allt fler upptäcker fördelarna med miljösmarta tändmedel. I nuläget är grillsäsongen i full gång och än fler tänder brasor under höst- och vintertid när det eldas inomhus i kaminer och kakelugnar. Testa ett grönt, säkrare alternativ du med och beställ dina briketter hos www.elda.nu

Nicita
Stora Idehult 121, 382 94 Nybro
0481-10021