Fin alspånsrökt lax från Näsum

Fin alspånsrökt lax från Näsum

Utmed med den natursköna turistvägen Humleslingan kryllar det av verksamheter som får landsbygden att blomstra.

I det lilla samhället Näsum, straxt norr om Bromölla, håller Näsums Laxrökeri till sedan 2011. Här finns det alltid nyrökt fisk i butiken.

– Min far höll på i branschen i många år och en dag körde min mor förbi den här fastigheten och tyckte att den såg tom ut. Det slutade med att vi renoverade och byggde om till rökeri, och på den vägen är det, säger Thomas Emilsson som driver Näsums Laxrökeri.

Lokalen inrymmer både produktion och butik med försäljning över disk. Här är trycket ofta högt, inte minst under högtider som midsommar och jul, men trots stor efterfrågan fortsätter man driva verksamheten småskaligt och personligt. En målsättning som är helt i enlighet med företagets

– Är det för stort klarar man inte av det själv, för mig är det viktigt att ha koll och veta vad man skickar ut så det håller hög kvalitet, säger han.

Rökt på traditionellt vis
Att röka fisk tar tid om det skall bli bra och du känner milsvid skillnad på smaken på en välrökt fisk jämfört med den snabbrökta varianten du ofta ser i matbutiken. På Näsums Laxrökeri läggs fisken först i egen saltlake, kryddas och röks därefter på traditionellt vis med alspån för att få en produkt med allra högsta kvalitet och smak. Riktig rökt lax enligt konstens alla regler med andra ord.

– Vi använder bara alspån i rökprocessen och vi röker fisken i en manuell rökugn i sju timmar. Det får ta tid, det är inte som elrökugnarna där man kan slänga in fisken så är den klar efter två timmar. Det blir inte alls samma smak, säger Thomas.

I butiken erbjuder man enkel och dubbel varmrökt laxfilé i diverse olika smaker samt kallrökt och gravrökt laxfilé. Även om laxen är huvudprodukten röker man även ål, vilket inte minst är populärt till jul. Förutom den rökta fisken finns även tillbehör som kalla såser och olika sillinläggningar.

www.nasumslax.se kan du läsa mer. Vid frågor kan du höra av dig på 0456-201 11 eller skicka ett mail till thomas@nasumslax.se

Klicka här för att komma till Facebooksidan!

Sommarens öppettider:
Tis-Fre: 10-17
Lör: 10-13
Röda dagar stängt