Välkommen ombord på M/S Sandön

Välkommen ombord på M/S Sandön

Göta Kanal är ett av Sveriges populäraste semestermål och på sträckan Karlsborg – Töreboda är man nu redo att dra igång kommande säsong.

Hela turen tar 4,5 timmar och är en naturskön och historisk upplevelse. M/S Sandön har trafikerat sträckan sedan 1977 och fartyget har plats för 170 gäster och ombord lovas en gemytlig atmosfär med garanterad avkoppling.

Det är över 200 år sedan Baltzar Von Platen tog det första spadtaget till Göta kanal som kom att bli det första steget i moderniseringen av den svenska infrastrukturen. Idag är kanalen både en favorit för många båtgäster och ett upplevelseområde för turister som kommer landvägen. Christian Fridell kapten på M/S Sandön säger:

– Jag äger båten sedan 10 år tillbaka men har kört på kanalen i 12 år. Fartyget är byggt 1910 på Eriksberg och är handikappvänligt och funktionellt samtidigt som vi har bevarat den ursprungliga inredningen.

Ätt gott ombord
I fartygets restaurang erbjuder kocken vällagad mat, vill man hellre bara ta en fika går det självklart också bra. Christian säger:

– Vi har ett fullt utrustat restaurangkök där all mat lagas ombord och vi har fullständiga rättigheter.

Säsongen 2019 drar igång med gruppbokningar i mitten av maj och med reguljära turer den 25 juni. Gratis bussanslutning finns att tillgå vid alla turer tisdag, onsdag och torsdag.

– Vi fortsätter med förra årets nyhet,” Hop on-Hop of” där man har möjlighet att resa delsträckor och cykla delar av turen. Det är väldigt populärt att ta med cykeln, berättar Christian.

För sällskap och evenemang
M/S Sandön erbjuder charter från april till oktober, för exempelvis konferenser, bröllop, personalfester, med mera. Christian säger:

– Fartyget är ordentligt uppvärmt med en gemytlig miljö under årets svalare period, men vi måste självklart ta hänsyn till vädret och turlistan sommartid.

Göta Kanal är 190, 5 kilometer lång och naturen längs den västgötska sträckan skiljer sig väsentligt från den östgötska delen av kanalen. Christian berättar:

– Kanaldelen i Östergötland består av slättland med mycket åkermark. Sträckan vi trafikerar är av mer varierad natur med trånga passager, urskog och berg och går dessutom genom sjön Viken, som är kanalens högsta punkt. Det är en historisk byggd med industrialismens vagga som säte.

Släpp alla måsten
Cirka 5000  personer reser med M/S Sandön varje sommar varav cirka 1500 är utländska gäster, och oavsett om man väljer att resa hela eller delar av sträckan är upplevelsen av att glida fram på kanalen ett trevligt alternativ för avkoppling, god mat och samtidigt få ta del av den svenska historien.

– Turerna är guidade där jag både berättar om landskapet och de historiska landmärkena vi passerar. Många beskriver en färd med M/S Sandön, som att de släpper stressen när det kliver ombord och bara kopplar av och njuter, säger kapten Christian Fridell och avslutar:
– Välkommen ombord på M/S Sandön. Det kommer att bli en härlig sommar.

http://www.mssandon.se/

Fotograf: Malin Alm Berglund