Det naturliga klädvalet

Det naturliga klädvalet

Måvens Textil är företaget som specialiserat sig på naturliga, mjuka och ekologiska kläder av bambu, bomull och hampa.

Med en väl utbyggd e-butik finns ett stort sortiment av kläder för herr och dam, baby och barn samt träningskläder.

-Huden är det största organ vi har, och våra kläder är väldigt skonsamma mot huden, berättar Marie Martinsson, grundare och ägare av Måvens sedan över tio år tillbaka. -Har man till exempel problem med psoriasis, eksem eller svamp är kläderna särskilt bra. Bambu är naturligt antibakteriellt och har runda silkeslena fibrer och därför inga trådar som sticker ut och kan haka tag i huden. I och med att materialet andas och är fuktighetsreglerande minskar det också risken för svamp och då sömmarna är mjuka minskar även risken för skav om man till exempel har diabetes, säger hon och tillägger att kläderna verkligen kommer till sin rätt som träningskläder.

-Golfare som är ute i timmar älskar till exempel materialet i strumporna. Det luktar nästan aldrig fotsvett, och man får sällan skavsår. Vandrare och seglare som är ute i flera dagar använder också underställ och strumpor av bambu för att de är naturligt antibakteriella samt ett bra funktionsplagg. Man kan vädra dem för att kunna använda dem i flera dagar, berättar hon.

Baby är en annan kategori som lämpar sig särskilt väl för kläder som inte irriterar huden eftersom riktigt små och nyfödda barns hud är känsligare än andras. I e-butiken finns också ett stort sortiment bodys och pyjamasar med mera.

Miljö och rättvisa viktigt
Miljöaspekten är viktig för Måvens Textil. Bambu är som material snabbväxande och kräver ingen bevattning. Det tillsätter syre till jorden och neutraliserar eventuella gifter. Dessutom är den mjuka bambun av en sort som inte pandorna äter, så människan konkurrerar inte med den sköra stammen pandor som nyligen hämtat sig från utrotningshot. Måvens är noga med att samarbeta med leverantörer och företag som har samma miljömål och rättviseperspektiv som de själva.

-Vi tar till exempel in kläder från Braintree som har ett starkt miljötänk, och av märket Walking som har representanter på plats för att ur ett rättviseperspektiv se till att villkoren är bra för arbetarna också, berättar Marie.

Att det går bra för Måvens och deras e-butik mjukbambu.se visar sig inte minst i all den fina respons de fått från nöjda kunder via hemsidan och facebook. -Nu när vi inte längre har en fysisk butik så känns det ändå skönt med den kundkontakten. Jag tycker om när folk hör av sig och berättar och ger sina omdömen om plaggen, säger Marie avslutningsvis.

www.mjukbambu.se