Mjödner, platsen där svenskt mjöd flödar

Mjödner, platsen där svenskt mjöd flödar

Det råder viss förvirring kring vad är mjöd egentligen.

Niklas Nolemo på bryggeriet Mjödner i Gävle hjälper till att reda ut oklarheterna och berättar om deras egen produktion som mottagits med storm av svenska folket sedan de startade för två år sedan.

– Mjöd har ingenting med öl att göra, vilket många tycks tro. Mjöd är ett naturligt, gyllene houngsvin och dessutom helt fritt från kolsyra. Det finns en viss liknad med en torr cider, men det är svårt att jämföra då det är en helt egen kategori av dryck och i vårt sortiment skiljer sig smakerna dessutom åt. Då drycken är väldigt läskande och god bör man vara lite försiktig med hur stor mängd man dricker då alkoholhalten är relativt hög, säger Niklas.

För den som aldrig vågat sig på att prova har mycket spännande att se fram emot när Mjödner lanserar tre helt nya smaker i deras produktsortiment framöver, som också kommer att finnas på hyllorna på flera bolag i Sverige. Första lanseringen är redan tredje juni, då Mjödner presenterar Wicked Wench i sortimentet.

– Glimra blåbär är vårt nya substitut för rosévin och Glimra guld som kommer att ersätta en tidigare produkt, Ask. Båda två passar utmärkt till exempelvis fisk och skaldjursmiddagen i sommar, säger Niklas. Som standardprodukt har vi även Garm som passar desto bättre till grillat och kötträtter.

Växt ur sina lokaler
Företaget Mjödner är inte mer än 2,5 år gammalt, men har under denna period vuxit och blivit en stark aktör på marknaden. Så pass bra att det nu är planerat en flytt till helt nya, större lokaler som kommer att delas med ölbryggeriet Hopsie Daisy.

– Det har verkligen gått i rasande fart sedan vi drog igång företaget, säger Niklas. Allting började på en altan en sommarkväll då jag och en vän satt och pratade om att det vore en rolig idé att starta ett eget bryggeri. Vi hade endast bryggt mjöd i mindre skala på hemmaplan och hade egentligen ingen aning om hur branschen fungerade heller. Efter den kvällen spann vi visare på idén, hittade en bra lokal och beställde hem utrustning från Italien och så var allting igång.

Därefter var det dags att hitta rätt smaker som resulterade i tre starka produkter. Embla är en av Mjödners första produkter som numer tillhör systembolagets fasta sortiment under kategorin torra fruktviner.

– Vi har som mål att fyrdubbla distributionen av Embla, då vi räknar med att den kommer fortsätta stiga i popularitet, fortsätter Niklas.

VARANNAN FÖRARE SOM OMKOMMER I SINGELOLYCKOR I TRAFIKEN ÄR ALKOHOLPÅVERKAD.

Provsmaka Mjöd på Martin ”E-Type” Erikssons krogar i Stockholm
Martin Eriksson, och hans vikingakrog Aifur, var faktiskt en av de första vi kom i kontakt med bland de krögare som vi samarbetar med, berättar Niklas. Vilket kommer fortsätta även på hans nya 1700-talskrog Lasse i gatan.

Nyfiken på Mjödner? Spana vidare på hemsidan och sociala medier.

Hemsida: www.mjodner.se

facebook, instagram