Operan har numer en naturlig plats i Småland

Operan har numer en naturlig plats i Småland

Efter flera år av turnerande och uppträdanden som professionella operasångare ville makarna Annika Liljenroth och Wolfgang Veith landa i en mer långsiktig plan som även passade in med familjelivet.

De sista åren var utgångspunkten Wien för paret som sedan tog beslutet under 2012 att flytta till Annikas hemland Sverige och sedan till samhället Sävsjö, strax utanför Jönköping.

– Vi upptäckte att det fanns väldigt få plattformar för klassisk musik och scenisk opera, både för vuxna och barn när man bor i en mindre ort i Sverige och vi förstod tidigt att det var något vi var tvungna att ta tag i själva, berättar Annika.

Mycket riktigt blev det startskottet för föreningen Minopera i Jönköping, som har haft ett minst sagt stort intresse bland allmänheten. Sedan premiären i augusti 2015 har Minopera gjort över 100 föreställningar och nått fler än 6000 åskådare både för barn och för vuxna.

– Vår drivkraft och ambition är att bevara genren för framtida generationer och våra barn genom att synliggöra och göra opera mer lättillgängligt för den breda massan. Bor man på en mindre ort och inte kan ta sig enkelt till Göteborg, Malmö eller Stockholm tycker vi att det desto viktigare att det finns möjlighet till att uppleva en operaföreställning ”live”, säger paret.

Nya kreativa plattformar för opera
I år har Minopera både förnyat sin verksamhet och nått stora framgångar med att nå ut till nya målgrupper. Genom samarbetet med ett liknande projekt i Österrike tillsammans med WWO:s regissör Siegried Tschiedl och med ledning av Wolfgand Veith har möjligheten att uppleva opera i ett helt nytt format skapats i ett koncept kallat soffopera.

– Precis som namnet berättar är soffoperan en speciell typ av operaföreställningar som kan anpassa sig till platsens och sällskapets behov, berättar paret.

I det lilla samhället Hullaryd förvandlades ett vardagsrum till en spelscen av operaföreställningen ”En utestängd brudgum”. Konceptet för soffoperan är Jönköpings första fria permanenta operaensemble. Ett annat unikt projekt under förra året var när Minopera i samarbete med föreningen Scenkonst hade möjlighet att uppträda inne i Tabergsgruvan med ”Subterranea”, i vad som senare beskrevs som ett underjordiskt allkonstverk.

– Det gäller att vara kreativ och se till alternativa möjligheter och hitta nya vägar och platser för att nå ut till människor, säger Wolfgang Vetih.

Flera pågående projekt
Nästa år kommer också bli händelserikt för Minopera som inlett ett spännande samarbete med Smålandsoperan i syfte att skapa synergier som gynnar utvecklingen av operan i Småland. Trevliga nyheter är därtill att Wolfgang som även är konstnärlig projektledare för Minopera kommer sitta i Smålandsoperans styrelse framöver. Tillsammans med Scenkonst Jönköping och Destination Jönköping planeras det även för ett evenemang som är unik för Sverige: en operettfestival.

Under titeln Vätteroperetten” ska det framöver bli årliga spelningar av operetter för vuxna i Jönköping. Inledningsvis med Läderlappen som kommer att spelas på Jönköping Teater under 2020.

Minopera fortsätter att sprida operaföreställningar i flera delar av landet.

Stort fokus under 2020 kommer vara på barnverksamheten:

-Turné med “Trollflöjten” till Värmland.

-Turné med samtliga pjäser i Kronobergslän i samarbete med Smålandsoperan.

-Teaterskola på Smeden kommer fortsätta.

-Stort fokus på att även fortsätta spela regionalt.

-Vidareutveckling av operaworkshops.

Hemsida