Läderlappen på scen i Jönköping!

Läderlappen på scen i Jönköping!

Minopera är det lokala operasällskapet med internationell bakgrund och erfarenhet vilka förgyller och berikar kulturutbudet i Jönköping. Nu närmast under våren då man uppför operetten Läderlappen av Johan Strauss på Jönköpings Teater den 30e maj, samt 5e och 7e juni.

Wolfgang Veith är verksamhetsledare och operasångare från operans förlovade hemland Österrike som tillsammans med sin svenska fru, operasångerskan Annika Liljenroth utgör eldsjälarna bakom Minopera.

-Läderlappen är ju en av Johans Strauss absolut mest kända operetter, och vi har länge drömt om att få sätta upp den tillsammans, berättar Wolfgang som gjort Läderlappen i hela sex olika andra sammanhang tidigare, bland annat i Japan.

-Det är en fantastisk pjäs, och i operettens form med både dialog och sång är den ett fint tillfälle för publiken att få hänryckas och glömma sina sorger för ett par timmar, säger han.

-Den passar också alla åldrar. Vi har inte anpassat den till en ung publik men eftersom den är rolig och fartfylld har vi satt åldersgränsen till sex år, säger Annika som också har en bred erfarenhet av regi med uppsättningar för barn.

Dråpliga scener
I operetten som uruppfördes 1874 på Theater an der Wien anordnas en fest hos prins Orlofsky där en av karaktärerna, Eisenstein (spelad av Wolfgang Veith) utsätts för ett spratt. Hans hustru Rosalinde (spelad av Annika Liljenroth) deltar nämligen på festen honom ovetande, förklädd till en beslöjad ungersk grevinna. I tron att han ska få ha lite roligt och kunna flörta, skapas dråplig situationskomik.

-Vi har ju aldrig fått spela äkta makar på scenen tidigare, så det är ju kul, säger Annika, och Wolfgang instämmer: -Det gör det hela intensivare och mer autentiskt. Man känner ju alla känslor på riktigt som karaktärerna går igenom.

-Min karaktär Rosalinde är en sån roll som varje sopran drömmer om. Det är en väldigt krävande roll sångmässigt, men jag har också väldigt roligt för jag får driva med min man Eisenstein genom hela andra akten, och vi jagar varandra fram och tillbaka över scenen, berättar Annika.

Stort intresse i Jönköping
Ensemblen består både av rutinerade och internationellt erfarna sångare, samt lokala förmågor och talanger. Regi står Åsa Elmgren för, utbildad på samma operahögskola i Wien som Wolfgang och Annika. Dirigent är Christian Pollack, också han med lång erfarenhet och uppdrag som dirigent i både Österrike och Tyskland.

-Detta är ett fantastiskt sällskap som verkligen bjuder på sig själva, och skapar en fin stämning på scenen. Sedan är det också ett stort samarbetsprojekt som engagerar hela Jönköping. Vi är 80 personer på scenen, och med 40-45 personer i orkestern är vi över 100 inblandade, säger Wolfgang.

-Det är många som bidrar till att detta kan bli av. Vi har stöd från bl.a. Jönköpings kommun, och har sponsorer som t.ex. Handelsbanken. Intresset är jättestort och biljettförsäljningen som är igång har redan gått bra. Biljetterna till premiären är till hälften slutsålda, säger Annika.

-Det är också väldigt roligt att få spela på Jönköpings Teater, vilket är första gången för oss. Det är en gammal anrik byggnad med bra akustik som just en gång uppfördes för sådana här arrangemang, säger Wolfgang, och avslöjar avslutningsvis att Minopera har fler överraskningar på lut.

-Vi kommer också att skapa en återkommande operettfestival framöver i Småland, vilket vi tror kommer att locka många. Operetten som konstform hade en storhetstid mellan ca 30-70-tal och många äldre minns det med glädje. Kan vi öka dess popularitet igen är det jätteroligt.

Hemsida