Guldsmedsmästaren Marita

Guldsmedsmästaren Marita

Ateljé Tita startades av Marita Carlborg-Olsson 1972, året efter att hon fått sitt gesällbrev som guldsmed.

Sedan dess har hon skapat mängder med konstföremål och ställt ut såväl inrikes som internationellt. Mästarbrevet fick hon 1985.

– Det har varit ett hektiskt år, berättar Marita. -Jag har varit med på tre samlingsutställningar och haft en separatutställning på ett år. Därför vill jag fokusera på mitt arbete i ateljén där jag har öppet varje dag i sommar.

Vintertid gör Marita mest beställningsarbeten, medan sommaren är den tid då ateljén får sina spontanbesök och Marita får chansen att sälja färdiga verk hon gjort utan någon speciell kund i åtanke.

Handknypplat halssmycke, järntråd, lackerad koppartråd, oxiderat silver & Halssmycke, handknypplat, järntråd jaspis. Fotograf: Gunnar Stening

– Jag jobbar mest i silver som jag tycker väldigt mycket om, men även i guld såklart. Det vanligaste är smycken såsom ringar eller halsband men jag formger och tillverkar även Corpus, berättar Marita.

Något Marita troligen är ganska ensam om är sina handknypplade kragar i koppar-, järn- eller guldtråd.

Halssmycke, handknypplad järntråd, oxiderat, silver, onyx & Halssmycke, silver, delvis oxiderat, guldkula. Fotograf: Gunnar Stening

Guldsmedsmästarens arbete är variationsrikt, och allt i Maritas ateljé är formgivet av henne själv. Den kreativa processen är svår att beskriva, menar hon. -Jag gör sällan skisser eller ritningar, det bara kommer till mig, idéerna poppar upp och jag följer min instinkt och erfarenhet. Många av arbetena gör jag bara i ett enda exemplar så kunderna blir ensamma om just det smycket. Även om det mest blir smycken viger Marita perioder åt arbeten med Corpus, oftast i mindre format.

Kanna, silver, stativ och handtag i ebenholts. Fotograf: Gunnar Stening

– Ja, om det inte finns en beställare kan det vara lite vanskligt att arbeta i för stora format. Det är inte bara det att det är ett tyngre arbete, det är ganska kostsamt och kan vara svårsålt. Men alla delar av skapandet är lika roliga, säger hon.

Marita har under sina år som guldsmedsmästare sett trender i det konstnärliga uttrycket komma och gå. -Men jag har mitt eget formspråk och följer inte trenderna, i alla fall inte medvetet även om det såklart kan hända att man påverkats utan att veta om det. Jag har till exempel gjort stora ringar sedan 1972, och då var folk chockade men nu är det plötsligt inne, säger Marita avslutningsvis.

Ordet Corpus kommer från latinets ”kropp” och avser ett i silver eller guld upparbetat större föremål som till exempel en skål, bägare, kanna eller ljusstake.

Ateljé Tita
Blåviksvägen 19
590 14 Boxholm
Tel: 0142-33047
www.maritacarlborgolsson.se/
info@maritacarlborgolsson.se