Spännande marinhistoria för hela familjen

Spännande marinhistoria för hela familjen

Låt dig fascineras av en riktig ubåt från Kalla Kriget där tiden har stannat, förundras över de mäktiga galjonsfigurerna, eller varför inte medverka på någon av alla de gratis aktiviteter som erbjuds?

Marinmuseum i Karlskrona har ett spännande och brett utbud som lockar både stora och små till att upptäcka den svenska marinens händelserika historia.

På den vackra ön Stumholmen i Karlskrona ligger Marinmuseum, ett museum som tillsammans med Sjöhistoriska museet, Vasamuseet och Järnvägsmuseet ingår i Statens maritima museer. Här får du möta den svenska marinens historia på ett intressant och lättillgängligt sätt som passar såväl vuxna som barn och specialintresserade.

Foto: Statens Maritima Museer

Kliv in i en riktig ubåt
På Marinmuseum samsas en rad olika utställningar så som Dunders däck för barnfamiljen, Ytspänning (om kalla kriget), Livet ombord och Krigets svallvågor (om första världskriget). Vid kajen utanför museet ligger de imponerande museifartygen förtöjda, men du kan även uppleva livet under ytan i den spännande Ubåtshallen.

Foto: Statens Maritima Museer

– I Ubåtshallen finns den högteknologiska ubåten Neptun och bredvid står Sveriges allra första ubåt Hajen. Det som är spännande med Neptun är att du kan gå in i ubåten och att den ser ut precis som den gjorde när den var i bruk. Alla saker ombord finns kvar – från anteckningsböcker till utrustning och till och med toalettborstarna som fanns och användes på riktigt, säger Hanna Marcolin som är kommunikatör på Marinmuseum och fortsätter:

– Ubåtshallen bjuder på fakta för alla åldrar och för de minsta finns det flera interaktiva upplevelser där man får lära sig hur det är att leva och arbeta på en ubåt. Livet ombord är otroligt fascinerande för alla åldrar!

Foto: Statens Maritima Museer

Vackert placerade i ett rum med högt i tak och stora fönster som blickar ut över havet hittar man även vad Hanna beskriver som en av hennes stora favoritutställningar – Galjonshallen.

– I den mäktiga Galjonshallen finns figurer som tidigare suttit på krigsskepp. Det är så häftigt att stå där och tänka på vad de har varit med om, säger Hanna.

Gratis aktiviteter
På Marinmuseum händer det alltid något för alla åldrar och man erbjuder flertalet aktiviteter som riktar sig till både vuxna, barn och specialintresserade, vilket gör museet attraktivt som utflyktsmål för hela familjen.

Foto: Statens Maritima Museer

– Vi har många aktiviteter på Marinmuseum och på loven finns det något att göra här varje dag. Det kan vara allt ifrån knopslagning, akvarellmålning, guidade turer eller föreläsningar – och precis som inträdet så är det gratis, avslutar Hanna.

www.marinmuseum.se
https://www.facebook.com/marinmuseum/
marinmuseum@maritima.se

Öppettider:
Jan-april: tisdag-söndag 10-16
Maj: dagligen 10-16
Juni-augusti: dagligen 10-18
September: dagligen 10-16
Oktober-dec: tisdag-söndag 10-16
Januari-maj och september-december:
Kvällsöppet onsdagar 10-19

Undantag: De veckor om året då det är skollovsprogram på museet, så som höstlov och/eller vinterlov (med flera), då är det öppet även på måndagen den veckan lovet gäller. Se kalendern för mer information!