Matilda the Musical

Matilda the Musical

När Malmö Opera våren 2019 iscensätter den första svenska produktionen av succémusikalen Matilda the Musical, spelas förstås de viktigaste rollerna av barn.

Historien, baserad på en bok av Roald Dahl, handlar om en bokälskande flicka och hennes vänner, som går på den förskräckliga skolan Crunchem Hall.

Men i rollistan syns även Marianne Mörck, en av Malmö Operas klarast lysande stjärnor. Hon spelar den vänliga bibliotekarien Mrs Phelps, som lever sitt liv bland böckerna på det lokala biblioteket. Själv har Marianne dock ett lite komplicerat förhållande till böcker.

“Det har med min ordblindhet att göra. Jag har aldrig läst en hel bok. Orden blir något annat när jag försöker. För att lära mig texter gör jag sagor av dem – det måste finnas ett skeende”, berättar hon.

När Marianne Mörck gick i skolan på 50-talet var ordblindhet, dyslexi, inte något man talade om. Hon hade stort A i musik och teckning, men läsämnena var svårare.

“Så jag är nog den som släpper manus sist. Men ibland får man sådana roller som kräver högläsning och det har jag knep för, det gäller ju att ändå göra dem övertygande. Jag får sätta mig på bibblan i någon vrå och låtsas titta i någonting och se i smyg hur bibliotekarierna arbetar. Det blir kanon, säger hon.

I Matilda the Musical medverkar 22 barn i åldrarna åtta till tretton år, som just nu repeterar för fullt inför premiären 15 mars. Marianne träffade dem första gången vid en filminspelning i oktober, då hon läste ur manuset för dem. De är ett härligt gäng som får prova på livet på teatern redan i unga år. Marianne fick själv vänta tills hon var kring 20 innan hon fick stå på scenen.

“Tänk om man hade fått börja som barn! Å andra sidan var längtan hos mig så stark. Men jag fick kämpa. Jag fattar fortfarande inte att jag fick ynnesten att hålla på med det här. För det är verkligen att leva i en drömfabrik. Det är hårt slit, det är texter, det är dagar och nätter, sångstudier, tidiga morgnar och kvällar, helger och obekväma arbetstider. Men det är livet jag valt.  Och jag är fruktansvärt glad och tacksam för att jag får hålla på med det.”