Smarriga bakverk i Skånes trevligaste kaffestuga

Smarriga bakverk i Skånes trevligaste kaffestuga

Lotta på Åsen som kaffestugan i Ljungbyhed kallas startades redan 1978. Lotten Plan hette den drivande personen bakom det hela.

Idag är Pernilla Ahlberg den fjärde ägaren och firar 25 år som ägare tillsammans med kaféts 40 års jubileum. För den fika sugne är det ett paradis med massor av kakor och godsaker bakat med stor omsorg.

– Mycket har hänt sedan jag tog över verksamheten. I början var det mest stamkunder som ofta kom hit för dricka kaffe under eftermiddagen. De senaste åren har det blivit massor med familjer och inbitna kakälskare som kommer hit. Vissa spenderar en hel dag här, de fikar, umgås och spelar fotboll eller kubb, berättar Pernilla.

Hemmagjorda bakverk
I den genuina kaffestugan bakas och lagas allt från grunden. Rabarberpaj med vaniljsås, cheesecake och blåbärspaj är bara några av de sötsaker besökaren kan njuta av. För den som är sugen på något mer matigt finns goda smörgåsar med till exempel hemgjorda köttbullar och rödbetssallad.

De berömda våfflorna är något många kommer långväga för att smaka, som lagas med ett recept från 1800-talet. Redan när Lotta på Åsen startades använde man våffelreceptet, som kommer från Lotten Plans mormor.

– Folk älskar verkligen våra våfflor och nästan varann kund beställer dem tillsammans med den hemkokta sylten. De tar lite tid att göra på gammaldagsvis som vi gör, men med tanke på hur bra de blir är det väl värt all möda.

Första söndagen i varje månad serveras en tårtbuffé där fem olika sorters tårtor dukas fram och gästen kan äta så mycket den bara orkar.

–Det tar ungefär en vecka och förbereda inför de söndagarna. Med den fantastiska responsen och glädjen gästerna kommer med är det svårt att inte ha roligt på jobbet. Hade det varit tråkigt hade jag inte hållit på så pass länge, säger Pernilla.

Mycket har förändrats sedan kaffestugan först startades och har nu plats för över 200 gäster ute i trädgården och inne i stugan. Verksamheten anordnar också många kalas och tillställningar där kunden kan komma med egna önskningar och skräddarsy meny efter behov.

– Det blir allt vanligare att ha födelsedagskalaset eller någon annan bjudning utanför hemmet. Vi har många kalas nuförtiden och då kan menyn se lite annorlunda ut beroende på vad som önskas. För våra vanliga gäster är stämningen alltid på topp, avslutar Pernilla.

Lotta på åsen är ett unikt ställe där alla fika sugna kan njuta av ett utbud med klassiska bakverk. Man använder sig av riktiga råvaror och tillagar allt själva. Med både en härlig omgivning och en otrolig kaffestuga är besöket väl värt en extra resa.

www.lottapaasen.se

Klicka här för att komma till Lotta på Åsens Facebooksida