Brinnande ljus som skapar magi

Brinnande ljus som skapar magi

Känslan av att befinna sig i en förtrollad sagovärld slår omedelbart besökare som kommer in i butiken Ljustorget i Ljusdal.

Särskilt under denna mörka årstid hänförs man av det varma skenet från de många ovanliga handgjorda ljusen från norska Loiten-lys i olika storlekar, färger och former.

Historien bakom butiken tar sin början för drygt 15 år sedan när Karin Nilsson besökte vänner i Norge.

-Jag blev helt tagen. Det var någonting som jag aldrig hade upplevt. Dessa ljus lyser verkligen som en lampa där hela ljuskroppen ger ett magiskt sken på ett sätt andra ljus inte gör. Det var då idén föddes om att skapa något liknande hemma i Sverige, säger Karin.

Temat i butiken är just de handstöpta ljusen som mestadels produceras i Norge, från en och samma leverantör som designar, utformar och pyntar ljus i oändliga former, färger och varianter.

-Någon kläcker en ide och utifrån den så utvecklas nya ljus, berättar Karin. -Det här sortimentet finns verkligen inte någon annanstans i Sverige. Kvalitén på ljusen och brinntiden är den allra bästa. Vi har testat en av deras första ljusmodeller som har en påstådd brinntid på 50 timmar. Det visade sig att den brann i 88 timmar. Men det gäller att sköta om ljusen, och att elda på rätt sätt, säger Karin och förklarar att ljusen faktiskt brinner längre om de inte tänds för ofta för korta stunder.

-Då är det bättre att njuta av dem flera timmar i taget, på det sättet brinner de jämnare och håller längre, tillägger hon.

Ge bort en upplevelse
-De här ljusen ger en hemtrevlig känsla och påminner nästan om att ha en brasa. Jag tror att det tillfredsställer något primärt och djupt liggande behov inom oss människor som funnits där sedan urminnes tider, en känsla av att vi har skydd, tak över huvudet, värme och mat. Det är helt enkelt extra rogivande i en stressad tid, säger Karin.

Dessa ljus passar utmärkt som gåva, och är nästan mer än bara en materiell present, det är som att ge bort en upplevelse och en känsla.

De handgjorda ljusen har ingen standardform i botten så det är inte så lätt alla gånger att hitta passande fat eller ljusstakar, säger Karin och tillägger att faten förhöjer ljusen precis som krukan gör för blomman.

-Därför har vi också mycket tillbehör i butiken. Det är tur att kvaliteten på ljusen är så fin för dom brukar inte “rinna ut på fatet” när man eldar, så till en del ljus kan ett plant underlag passa, säger hon.

Sortimentet även tillgängligt via nätet
Det är inte alla som har möjlighet att ta sig till Ljusdal för ett besök i den fantastiska butiken och för dem har man en välsorterad näthandel via hemsidan där mycket av sortimentet går att beställa och hittar man inte det man söker är personalen behjälplig för att via telefon eller mail hjälpa till att få fram det som efterfrågas.

I butiken lär du garanterat hitta rätt dekoration för årstid och tillfälle. Beroende på om man besöker butiken under vintern, sommaren, hösten eller runt jul kommer känslan och upplevelsen att vara olika.

-Till Halloween har vi haft spökkväll på Ljustorget med ”Hitta häxan” och Halloweenfika och för den som är nyfiken på kommande arrangemang rekommenderar jag att ni följer oss på facebook, säger Karin.

Eget gjuteri
-I butiken finns också ett eget litet gjuteri och där kan vi bland annat göra personliga ljus till dop och bröllop med namn och årtal, berättar Karin.

Ibland kan Ljustorget låta besökare få kika in för att få ett smakprov live på hur det kan gå till i processen när man stöper ljus i gjuteriet. Det kräver både kunskap och finess för att få till ett proffsigt och pyntat slutresultat.

I caféet bakas det mesta för hand så klart
Många besökare passar på att sitta ner i det mysiga caféet som ligger i anslutning till butiken, kanske medan man funderar över inköpen. Här kan man njuta av bakverk som tillverkats i det lilla konditoriet av Ljustorgets egen konditor.

-Vill man mätta magen så kan vi även tillgodose detta med vår alldeles egna och speciella meny. Vi försöker också tillmötesgå allergiker så att även de kan hitta något gott. Vår hemgjorda räkmacka och grillmacka har blivit populära men vi har även annat, tex paj eller soppa, säger Karin avslutningsvis.

www.ljustorget.se