Ljungs Goa en pärla på landsbygden

Ljungs Goa en pärla på landsbygden

I familjen Ljungs nyrenoverade lada i Kungsör bedrivs aktiviteter av alla dess slag året runt. Inne i ladan kan man hitta en gårdsbutik med lokalproducerade produkter, ett litet café där man kan smaka på Ljungs hembakta kakor och även en chokladfabrik med egen pralintillverkning.

Om man är sugen på att göra sig ett loppisfynd skall man besöka övervåningen som tidigare var ett gammalt höloft, men som nu förvandlats till en loppisbutik. 

När familjen flyttade in till gården under 2010 hade den stått tom i 20 år och var därför i behov av en totalrenovering.

– Flytten var inte så omständlig då vår familj bodde på granngården, berättar Caroline Ljung. Jag hade redan innan flytten spanat in ladan och gått i tankar om att uppfylla en gammal barndomsdröm om att driva en gårdsbutik som vi nu har byggt upp succesivt till vad den är idag.

Grundförsörjningen av gården är dock lantbruket. På fälten runtomkring odlas både vete och korn, men det är vall som är den främsta inkomstkällan eftersom det säljs vidare som hästfoder till producenter i Västmanland.

– Det är sällan sysslolösa dagar på gården. Under sommarsäsongen är det mycket göra i cafét och gårdsbutiken, samtidigt som fälten måste skördas och bokföringen blir inte heller gjord av sig självt. Man sitter på traktorn ena stunden och bakar bullar till cafét i andra, säger Caroline.

Gårdsbutiken med extra allt
I gårdsbutiken finns ett brett och spännande sortiment bestående av närproducerad mat från gårdar i trakten som kan vara alltifrån grönsaker, potatis, ägg, kött, honung, marmelader, skorpor, hemmagjord keramik, smycken och mycket annat. Utbudet kan variera under året, beroende på skörd och säsong, men är en del av charmen med att handla i en gårdsbutik med närproducerade varor.

– Att sälja närproducerade produkter handlar också om att bevara landsbygden, värna om minder aktörers tillväxt och inte bidra till långa transporter som påverkar vår miljö negativt. Sedan tycker jag det är viktigt att man utnyttjar och tar tillvara på byggnaderna när man bor på en gammal gård som vi gör.

Egen chokladfabrik
I en egen del av ladan finns Ljungs Goas lilla chokladfabrik. Det är här som Caroline tillverkar verksamhetens hemmagjorda chokladpraliner.

– Jag älskar att arbeta i vår chokladfabrik och att få känna de goda chokladdofterna från tillverkningen. Det är lite som terapi för mig, säger Caroline och skrattar.

Det finns alltid ett grundsortiment som fylls på med nyheter kontinuerligt. Den populära chokladskon som man kan fylla med sina favoriter från sortimentet har varit en storsäljare från start.

– I lösviktssortimentet är kundernas favorit en pralin med hallonganache och kardemumma. Den måste jag alltid se till att ha hemma i grundsortimentet annars skulle det bli ramaskri, säger Caroline med glimten i ögat.

Loppis en trappa upp
Få saker i livet slår känslan som infaller sig när man har hittat ett fynd. Det är precis vad man kan göra om man tar sig en trappa upp i ladan. Här finns alltid ett stort utbud av olika begagnade saker, som kan vara alltifrån en snygg inredningsdetalj, verktyg, porslin och husgeråd.

– Det roliga med begagnade saker är att något som någon tycker är skräp som de vill göra sig av med, det tycker någon annan är ett jättefint loppisfynd och det är ju det som själva tjusningen med hela upplägget när man kommer till oss, säger Caroline.

Ljungs Goa
Lantbruk med hjärtverksamhet av spannmålsodling.
– Gårdsbutik med försäljning av närproducerad mat och hemmagjort hantverk.
– Egen pralintillverkning.
– Café med hembakade kak-och bullverk, samt lättare luncher.
– Loppis med chans att fynda prylar som passar i både koja och slott.

Hitta hit:
Uknö 101
Köping

Hemsida

Vi kommer att ha en minijulmarknad 8/12. Den var en succé förra året så jag hoppas kunden goa familjära stämningen.
Räkmackorna finns inte vintertid.