Den bästa kosten i Sverige?

Den bästa kosten i Sverige?

Det som gäller nu för den medvetna moderna människan som vill leva ett långt, aktivt och friskt liv är en grön oupphettad, näringstät och helvegetarisk kost som heter Levande Föda (Living Food). Många har hört talas om Raw Food vilket är närbesläktat och faktiskt är sprunget ur Levande Föda.

Dess rötter kan spåras tillbaka till USA redan på 60-talet där Dr Ann Wigmore grundade rörelsen. I Sverige och Europa heter hennes efterträdare Anita Svensson, och hon äger och driver hälsohemmet Skeppsgården Levande Föda AB där detox och kurser regelbundet hålls. Anita är den enda auktoriserade för Europa så all längre utbildning ska gå genom henne för certifiering och behörighet att lära ut Levande Föda.

-Den här kosten är till för den som vill undvika alla de vällevnadssjukdomar vi dras med här i västvärlden, eller för den som dras med problem och vill ha en förändring. Kosten har en positiv och snabbläkande effekt på kroppen, och skillnaden kan märkas av redan på en av våra tolvdagarkurser, ja det beror ju på hur stora problem man har innan men effekten är slående, säger Anita som startade Levande Föda-rörelsen i Sverige redan 1982 efter att ha gått i lära hos Ann Wigmore själv vid Natural Health Institute i Puerto Rico.

-En fantastisk kvinna! Hon skapade Living Food och åt sig frisk från tjocktarmscancer i medelåldern. När hon dog 1994 i hög ålder var det endast genom en tragisk olycka, säger Anita och berättar att det också finns en filosofi bakom Levande Föda.

Filosofin bakom
-Vi har mer av en utarbetad tanke bakom vad som händer i kroppen med födoämneskombinationer och andra principer om lättsmält mat för kroppens bästa än vad t.ex. rawfood-rörelsen har. Det handlar om att hålla sin idealvikt, ha energi och få klarhet i både kropp, tanke och handling och hålla sig vital livet ut. Men också om att ta hand inte bara om oss själva och våra kroppar utan om en hållbar miljö. Vi som lever nu måste leva medvetet och vara ett föredöme för nästa generation gentemot vilka vi är ansvariga, förklarar hon.

-Levande föda är mer än bara en kosthållning. Det är en filosofi och livsstil, och där ingår yoga, meditation, tai chi, chi gong och tarmsköljning.

Anita har en plan med kursgården med målet att så småningom nå självförsörjning ifråga om el och vatten samt bli en hållbar ekologisk enhet på alla plan.

Populära kurser
Nya kurser startar hela tiden varje jämn vecka, och de är mycket populära. Många tror att nyttig mat måste vara tråkig. Men Levande Föda-kosten är förvånansvärt god och mättande. Den innehåller inga animaliska-, mjöl- eller mejeriprodukter utan är i stället baserad på frön, nötter, säd, grönsaker, bär och frukt. Genom olika processer såsom groddning, odling och mixning görs egna näringsrika soppor, patéer, dressingar, sallader, bovetebröd, juice och till och med smakfulla kakor, tårtor och glass.

-Dessutom minskar den här födan matkostnaderna för ett normalt hushåll med ca 30%, tillägger Anita avslutningsvis.

Kurser/detox
– Tredagars -En första inblick i Levande föda.
– Sexdagars -Fokus på detox och rening.
– Tioveckors kockutbildning som berättigar att gå ut till företag och presentera Levande Föda samt även starta restaurang. Detta är ett nytt yrke inom hälsosektorn.
– Tolvdagars -Utrensning av gifter, uppbyggnad och självläkning. Teoretiska och praktiska moment.
– Djupreningskur -Fördjupad utrensning av lever och galla.

Anita Svensson har medverkat i åtskilliga TV- och radioprogram samt föreläst på många olika platser i Sverige. Under sina 37 år i branschen har Anita utbildat och hjälpt mer än 6000 nöjda kursdeltagare från hela Europa.

Hemsida