Kom och boosta ditt immunförsvar

Kom och boosta ditt immunförsvar

Kom till hälso-oasen Skeppsgården belägen vid havet och intilliggande naturreservat för att få en stärkande vitamin-injektion för kropp och själ. Här finns frisk luft, ren och nyttig mat, tystnad och rent vatten, långt från stadens stress och föroreningar.

Människor av idag äter på ett sätt som är farligt för hälsan, och särskilt i dessa tider är det viktigt att hjälpa immunförsvaret lite på traven. För den som vill leva ett långt, aktivt och friskt liv är den gröna, oupphettade, näringstäta och helvegetariska kost som heter Levande Föda (Living Food) lösningen.

Många har hört talas om Raw Food vilket är närbesläktat och faktiskt är sprunget ur Levande Föda. Dess rötter kan spåras tillbaka till USA redan på 60-talet där Dr Ann Wigmore grundade rörelsen. I Sverige och Europa heter hennes efterträdare Anita Svensson, och hon äger och har drivit hälsohemmet Skeppsgården Levande Föda AB sedan 1988 där detox och kurser regelbundet hålls. Anita är den enda auktoriserade för Europa så all längre utbildning ska gå genom henne för certifiering och behörighet att lära ut Levande Föda.

-Den här kosten är till för den som vill stärka sitt immunförsvar och undvika alla de vällevnadssjukdomar vi dras med här i västvärlden, eller för den som har hälsoproblem och vill åstadkomma en förändring. Kosten har en positiv och snabbläkande effekt på kroppen, och skillnaden kan märkas av redan på en av våra tolvdagarkurser, ja det beror ju på hur stora problem man har innan men effekten är slående, säger Anita som startade Levande Föda-rörelsen i Sverige redan 1982 efter att ha gått i lära hos grundaren Ann Wigmore vid Natural Health Institute i Puerto Rico.

-Vi pratar om de fyra negativa F som en dålig kost orsakar. Det är Förgiftning, Förstoppning, Försurning och Förkalkning. Dålig kost leder också till inflammationer i kroppen. Kosten Levande Föda lär ut häver istället alla dessa F, och med en medvetenhet kring det går det att skapa sin egen hälsa, berättar Anita.

Enzymrik föda nyckeln till långt liv
-Hemligheten bakom ett vitalt och långt liv är en grön oupphettad, näringstät och helvegetarisk kost som är rik på enzymer. Det är viktigt att man inte kokar eller steker maten eftersom enzymerna förstörs vid upphettning. Alla vill slippa ålderssjukdomar. Enzymerna är nyckeln till det, eftersom åldrande bland annat beror på brist på enzymer, säger hon.

Enzymerna är proteiner som katalyserar och reglerar hastigheten på olika processer i kroppen. Kroppen producerar en del egna enzymer, men produktionen avtar med ålder och levnadsvanor. Resten måste tillsättas och kompenseras genom födointag. Groddning och mjölksyrning är viktiga inslag i Levande Födas filosofi.

-Vid groddning ökar enzyminnehållet upp till 20 gånger, så alfalfa, mungbönor och linser är den mest näringsrika supermaten för kroppens alla funktioner då även vitamininnehållet ökar i vissa fall över tusen procent, berättar Anita.

Filosofin bakom
-Många idag äter på ett riskfyllt sätt, och dålig kost gör en mer mottaglig för sjukdom. Dessutom beräknar man att ca 6400 människor äter ihjäl sig varje år. Nyligen fanns också en uppgift i tidningen att 80% av alla sjukhusbesök är kostrelaterade. Då kosten är kroppens bränsle är det dumt att tanka med fel oktan när det går att påverka sin hälsa och förhindra sjukdomar istället, säger Anita och berättar att man inom Levande föda har en mer utarbetad tanke bakom vad som händer i kroppen med födoämneskombinationer och andra principer om lättsmält mat för kroppens bästa än vad t.ex. rawfood-rörelsen har.

-Det handlar om att hålla sin idealvikt, ha energi och få klarhet i både kropp, tanke och handling och hålla sig vital livet ut. Men också om att ta hand inte bara om oss själva och våra kroppar utan om en hållbar miljö. Vi som lever nu måste leva medvetet och vara ett föredöme för nästa generation gentemot vilka vi är ansvariga, förklarar hon.

-Levande föda är mer än bara en kosthållning. Det är en filosofi och livsstil, och där ingår yoga, meditation, tai chi, chi gong och tarmsköljning.

Anita har en plan med kursgården med målet att så småningom nå självförsörjning ifråga om el och vatten samt bli en hållbar ekologisk enhet på alla plan.

Populära kurser
Nu under våren kommer utöver det vanliga kursprogrammet två helgkurser med speciella teman att hållas (se ruta nedan). I det vanliga kursprogrammet startar kurser hela tiden måndagar varje jämn vecka, och de är mycket populära. Många tror att nyttig mat måste vara tråkig. Men Levande Föda-kosten är förvånansvärt god och mättande. Den innehåller inga animaliska-, mjöl- eller mejeriprodukter utan är i stället baserad på frön, nötter, säd, grönsaker, bär och frukt. Genom olika processer såsom groddning, odling och mixning görs egna näringsrika soppor, patéer, dressingar, sallader, bovetebröd, juice och till och med smakfulla kakor, tårtor och glass. Dessutom minskar den här födan matkostnaderna för ett normalt hushåll med ca 30%.

-Många av de som kommer på våra kurser återkommer därför att när man äter vår mat tackar kroppen en, man får vitalitet och energi igen och våra besökare säger att de längtar efter att få bli så pigga som de var när de var här sist. Vi har också många som kommer hit på rekommendation från tidigare gäster, berättar Anita avslutningsvis.

www.livingfood.nu

Helgurser:

22/5-24/5   Yogahelg med Levande Föda vid havet, med Magnus Lindroth och Lina Lövström

5/6-7/6   Ta makten över din egen hälsa! med Jonas Bendroth och Maria Franzén

Kurser/detox: Måndag jämna veckor

  • Tredagars -En första inblick i Levande föda.
  • Sexdagars -Fokus på detox och rening.
  • Tioveckors kockutbildning som berättigar att gå ut till företag och presentera Levande Föda samt även starta restaurang. Detta är ett nytt yrke inom hälsosektorn.
  • Tolvdagars -Utrensning av gifter, uppbyggnad och självläkning. Teoretiska och praktiska moment. Startar måndagar jämna veckor.
  • Djupreningskur -Fördjupad utrensning av lever och galla.

Anita Svensson har medverkat i åtskilliga TV- och radioprogram samt föreläst på många olika platser i Sverige. Under sina 37 år i branschen har Anita utbildat och hjälpt mer än 6000 nöjda kursdeltagare från hela Europa.

Hemsida