Enzymernas hemlighet

Enzymernas hemlighet

Enzymrik mat är nyckeln till ett hälsosamt liv! Trots att detta är känt talas det förvånansvärt lite om enzymernas roll för ett långt, aktivt och vitalt liv. Detta menar Anita Svensson som äger och driver hälsohemmet Levande Föda Skeppsgården AB, där detox och kurser regelbundet hållits sedan 1988.

Rötterna till Levande Föda (Living Food) kan spåras tillbaka till USA där Dr Ann Wigmore grundade rörelsen redan på 60-talet. Anita som träffade och gick i lära hos Ann är den som hållit på längst i Sverige. Hon är den enda auktoriserade för Europa, så all längre utbildning ska gå genom henne för certifiering och behörighet att lära ut Levande Föda.

– Hemligheten bakom ett vitalt och långt liv är en grön oupphettad, näringstät och helvegetarisk kost som är rik på enzymer. Det är viktigt att man inte kokar eller steker maten eftersom enzymerna förstörs vid upphettning. Alla vill slippa ålderssjukdomar och enzymerna är nyckeln till det, eftersom åldrande bland annat beror på brist på enzymer, säger hon.

Enzymer är proteiner som katalyserar och reglerar hastigheten på olika processer i kroppen.
Kroppen själv producerar egna så kallade endogena enzymer, men produktionen avtar med ålder och på grund utav levnadsvanorna. Därför måste så kallade exogena enzymer tillsättas genom födointag. Groddning och mjölksyrning är båda viktiga inslag i Levande Födas filosofi.

-Vid groddning ökar enzyminnehållet upp till hela 20 gånger! Alfalfa-, mungbönor och linsgroddar är den mest näringsrika supermaten för kroppens alla funktioner, då även vitamininnehållet ökar och i vissa fall över tusen procent, berättar Anita.

Filosofin bakom
-Vi har mer av en utarbetad tanke bakom vad som händer i kroppen med födoämneskombinationer och andra principer om lättsmält mat för kroppens bästa än vad t.ex. rawfood-rörelsen har. Det handlar om att hålla sin idealvikt, ha energi och få klarhet i både kropp, tanke och handling och hålla sig vital livet ut. Men också om att ta hand inte bara om oss själva och våra kroppar utan om en hållbar miljö. Vi som lever nu måste leva medvetet och vara ett föredöme för nästa generation gentemot vilka vi är ansvariga, förklarar hon.

-Levande föda är mer än bara en kosthållning. Det är en filosofi och livsstil, och där ingår yoga, meditation, tai chi, chi gong och tarmsköljning.

Anita har en plan med kursgården med målet att så småningom nå självförsörjning ifråga om el och vatten samt bli en hållbar ekologisk enhet på alla plan.

Populära kurser
Nya kurser startar hela tiden varje jämn vecka, och de är mycket populära. Många tror att nyttig mat måste vara tråkig. Men Levande Föda-kosten är förvånansvärt god och mättande. Den innehåller inga animaliska-, mjöl- eller mejeriprodukter utan är i stället baserad på frön, nötter, säd, grönsaker, bär och frukt. Genom olika processer såsom groddning, odling och mixning görs egna näringsrika soppor, patéer, dressingar, sallader, bovetebröd, juice och till och med smakfulla kakor, tårtor och glass.

-Dessutom minskar den här födan matkostnaderna för ett normalt hushåll med ca 30%, tillägger Anita avslutningsvis.

Kurser/detox
– Tredagars -En första inblick i Levande föda.
– Sexdagars -Fokus på detox och rening.
– Tioveckors kockutbildning som berättigar att gå ut till företag och presentera Levande Föda samt även starta restaurang. Detta är ett nytt yrke inom hälsosektorn.
– Tolvdagars -Utrensning av gifter, uppbyggnad och självläkning. Teoretiska och praktiska moment.
– Djupreningskur -Fördjupad utrensning av lever och galla.

Anita Svensson har medverkat i åtskilliga TV- och radioprogram samt föreläst på många olika platser i Sverige. Under sina 37 år i branschen har Anita utbildat och hjälpt mer än 6000 nöjda kursdeltagare från hela Europa.

Hemsida