Hösten hos Aftonstjärnan

Hösten hos Aftonstjärnan

Det är något speciellt med Teater Aftonstjärnan. Att gå på bio eller teater här är lite som att ”göra det på riktigt” på gammeldags vis.

I den vackra gamla salongen är det mesta bevarat. Taket är lindblomsgrönt, det är knarrande trägolv och tunga röda draperier längs med väggarna.

Det finns mycket historia innanför väggarna på Teater Aftonstjärnan som är en av de äldsta teatrarna i Göteborg. Grunden i verksamheten vilar på ideella krafter. Lokalerna byggdes av varvsarbetare redan 1892. Den nuvarande scenen byggdes 1903 där det bland annat visades film fram till 40-talet.

Teaterdirektör Bertil Nolander har slitit hårt för Aftonstjärnan genom årens lopp och är definitivt en av dem som känner det gamla huset bäst. Bertil har varit drivkraften genom alla stora förändringar och startat igång både teatern och biografen igen.

– Lokalerna har genom åren inte bara fungerat som teater och biograf utan här har bland annat smörgåstillverkaren Snitten, en karamellfabrik och ett plåtslageri huserat. Under de 126 år som gått är det svårt att föreställa sig alla bröllop och härliga fester det har varit på Aftonstjärnan, säger Bertil.

En skådespelare som betytt mycket för Aftonstjärnan är göteborgaren Kent Andersson. Det var han som återinvigde en nyrenoverad scen på nyårsafton 1996 och sålde slut alla sina föreställningar.

Pratar man om Aftonstjärnan måste man även nämna den multibegåvade trollkarlen, komikern, musikern och krönikören Carl-Einar Häckner från Angered. Han är också en av dem som gett själ åt scenen på Teater Aftonstjärnan. Vad han än sätter upp tycks det bli publiksuccé med extraföreställningar som följd.

– Aftonstjärnan har en nära relation till Häckner som uppträder här för 14e året i rad, berättar Bertil. Scenen är väldigt intim och man kommer nära publiken när man uppträder här, och det är något som Carl-Einar uppskattar.

Häckners nya föreställning drar igång i november. Senare är det i vanlig ordning dags för midvintervaka hos Aftonstjärnan. Enligt många är det ingen riktigt jul om man inte får komma hit och se denna stämningsfulla föreställning med musik och dans.

– Men dessförinnan har vi fyllt höstens program med flera trevliga inslag av både musik och teater. Biografen har vi öppen som vanligt med filmer för både barn och vuxna, avslutar Bertil.

Biljetter till höstens program finner du på http://kulturpunkten.nu