Smyckessmedja i autentisk Göteborgsmiljö

Smyckessmedja i autentisk Göteborgsmiljö

Kronhuset, omgiven av kronhusbodarna, är Göteborgs äldsta profana byggnad.

Trots att dess historia sträcker sig ända till 1600-talet, är mycket sig fortfarande likt för denna något undangömda pärla. Idag huserar här ett tiotal hantverkare som tillsammans strävar efter att hålla hantverket vid liv.

Vilket är stadens mysigaste kvarter? För många är det spontana svaret kanske Haga. Men det långt ifrån alla som håller med. För när det kommer till att hitta mindre kommersiella verksamheter bör blicken kanske riktas i en annan riktning.

– Kronhusgården är en väldigt idyllisk plats som bevarats i sitt ursprungliga skick genom omfattande restaureringar. Ett besök hit är att rekommendera för den som vill inspireras av hantverkare som är duktiga på det de gör. Tanken är att majoriteten av varorna man hittar här ska vara tillverkade på plats. Utöver försäljning av sina produkter arrangerar många av verksamheterna även workshops för den som är intresserad av att lära sig mer, berättar Stefan Salomonsson, som driver smyckessmedjan Stefan Salomonsson handmade jewelry i lokalerna där han tillverkar, handgraverar och reparerar smycken.

Kurser i silversmide
I sin ateljé bedriver även Stefan kursverksamhet och vårens schema är fullspäckat med kurser av olika längd som passar såväl nybörjare som mer erfarna som vill lära sig mer om smyckestillverkningen. Kurserna anpassar sig efter vad du själv önskar lära dig, men som nybörjare går man igenom arbetsmetoder och verktyg och får lära sig de grundläggande momenten som att såga, fila, löda, smida och forma metallen samt infattning av stenar. I slutet av kursen kan du stoltsera med att själv ha designat och tillverkat dina egna smycken.

– Det är en särskild upplevelse att ha formgett och tillverkat ett eget smycke. Vare sig du bär det själv eller ger bort det som gåva! Vi har många kursdeltagare som återkommer år från år och i silversmidet funnit glädje, inspiration och avkoppling, avslutar Stefan.
Det finns även möjlighet till kortare 3-timmarskurser som lämpar sig perfekt för exempelvis en minnesvärd möhippa eller kreativt företagsevent.

Kurser 2018

Kvällskurser
Onsdag-kvällar, 18.00 – 21.00
6 kurstillfällen
Kostnad: 2 395:-
Startdatum: 17/1 och 7/3

Helgkurser
Lördag/söndag, 09.00 – 16.00
Sammanlagt 14 timmar
Kostnad: 1 995:-
27-28 jan, 24-25 feb, 24-25 mars, 28-29 april, 26-27 maj

Drop in-kurser
3 timmar
Kostnad: 750:-

Möhippor, företagsevent, after work mm
Ca 500:- per person

Sommarkurser
5 dagar, 10.00 -17.00
31 juli – 4 aug
Kostnad: 4 500:-

Hyra av plats
Det går även bra att hyra plats för mer erfarna per timme/månad.

Kronhusbodarna har öppet året runt och sex dagar i veckan. På www.kronhuset.se hittar du mer information om de olika verksamheterna och exakta öppettider.

Verksamheter som huserar här:

BÄX KRUKMAKERI
Butik, verkstad

CAFÉ KRONHUSET
Café, lunch, catering

GÖTEBORGS CHOKLAD & KARAMELLFABRIK
Choklad, karameller, kaffe

GÖTEBORG WIND ORCHESTRA
Blåsorkester

GRIMART
Anikt, förgyllning, möbelrestaurering, dekormåleri

BUTIK & GALLERI LERVERK
Konsthantverk, galleri

LAURA DIDION
Skinn, läder

STEFAN SALOMONSSONS SMYCKESSMIDE
Smycken, kurser i silversmide

BUTIK MINERVA
Konsthantverk, design, galleri

TVÅLA & TVAGA (öppnar inom kort)
Handtillverkad tvål

HELENA GIBSON GLAS
Glas, smycken

Med flera.